Servera en paj med somriga smaker

Sill i all ära, men det finns också annan mat som passar perfekt på midsommarens buffébord. Paj, till exempel.

Själv bakar jag ofta denna härliga ostpaj med sommargrönsaker. Den är helt vegetarisk och kan ätas av de flesta. Brukar alltid bli populär!

Midsommarens ostpaj

Pajdeg

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
½ dl mjölk
1 dl olja

Gör så här: Blanda mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt olja och mjölk och blanda tills du får en deg. Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå kallt i en halvtimme eller så innan du förgräddar den i 10 minuter i 200 grader. Eller gör degen för hand – då blandar du alla ingredienser i en bunke och nyper ihop degen med fingrarna.

Fyllning

4 dl mjölk
3 uppvispade ägg
1½ msk potatismjöl
100 g riven ost av valfri sort, t ex hälften grevé och hälften parmesan
salt och peppar samt paprikapulver
3-4 dl djupfrysta grönsaker, t ex ärter, majs och paprika eller s k sommargrönsaker

Gör så här: Tina grönsakerna och låt dem rinna av. Koka upp mjölken med potatismjölet. Låt svalna lite och häll sedan i äggen under omrörning. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar och paprikapulver. Blanda ner grönsakerna i ostkrämen.

Häll ost- och grönsaksblandningen i den förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 200 grader i ungefär 30-35 minuter eller tills den har stannat och fått fin färg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Blanda i lök i ostkrämen istället för grönsaker. Då skalar du och tunnskivar3-4 lökar (gula, röda eller blandat), fräser i olja eller smör på svag värme i stekpanna en stund. Tillsätt lite strösocker eller farin och spä med vatten och låt löken koka mjuk och blank. Låt svalna och blanda i ostkrämen!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus