Moster Brittas godbitar

Vi brukade kalla dem så, dessa lättbakade och goda kakor. Hon bakade dem alltid just så här års och sedan avnjöt vi dem i hennes fantastiska trädgård till starkt, nykokt kaffe. Receptet hittade hon i en veckotidning någon gång i slutet av 50-talet, och jag tycker det är väl värt att återuppliva! En riktigt god sommarkaka, enligt min uppfattning!

Moster Brittas godbitar

Den här kakan innehåller bara lite bakpulver vilket gör den tung och mäktig i konsistensen. Originalreceptet innehåller inga smaktillsatser alls, och jag gillar den precis som den är, men självklart kan du tillsätta ett par teskedar vaniljsocker eller det rivna skalet av en citron om du vill.

250 g smör
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
hackad mandel och pärlsocker

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader och smörj en långpanna (ca 25×35). Smält smöret och rör samman med sockret. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör om mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Häll i formen och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan fått vacker färg. Låt svalna under duk och skär sedan i munsbitar!DSC_4799 DSC_4800

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus