Shepherd’s Pie i Covent Garden

Det är inte bara de engelska pubarna som serverar god pubmat. Igår åt jag en alldeles utmärkt Shepherd´s Pie på en grillrestaurang i Covent Garden. Mört lammkött, härlig smak av timjan och worcester och serverad med valfria tillbehör. Jag valde ärter och syltlök i härlig kombo och med en kyld Lager blev det en riktig festmåltid!

FullSizeRender-9

 

Shepherd´s Pie kan göras på flera sätt, med färs eller med helt kött. Lamm är en självklarhet för att få den där speciella smaken (och det är ju faktiskt fåraherdens paj vi talar om), men givetvis blir det gott även med bland- eller nötfärs även om smaken blir lite annorlunda.

Det här receptet innehåller lammfärs, och det är det jag oftast använder:

Shepherd’s Pie – fåraherdens köttpaj

1 hackad gul lök
2 finhackade morötter
1 finhackad palsternacka
smör
400 g lammfärs
salt och peppar
1 burk krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1-2 msk worcestershiresås
några kvistar färsk timjan

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
1 rejäl klick smör (ca 2 msk)
lite drygt 1 dl mjölk
salt och peppar
1 1/2 dl riven ost, helst cheddar

Gör så här:  Fräs lök, morötter och palsternacka i smör i en stor kastrull. Tillsätt färsen och fräs till den blir grynig. Rör ner krossade tomater, tomatouré och worcestershiresås och låt köttfärsröran puttra på svag värme i minst 30 minuter. Mot slutet smakar du av med salt och peppar och ev mer worcestershiresås samt tillsätter timjan.

Gör under tiden potatismoset. Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och stöt med mosstöt eller mosa med elvisp. Rör ner smör och mjölk lite i sänder tills du får ett luftigt mos. Krydda med lite salt och peppar.

Bred ut köttfärsröran i en smord ugnsfast form. Klicka eller spritsa på moset och strö över cheddar. Gratinerra i 200-225 grader i ca 10-15 minuter. Mos och ost så ska få vacker färg. Servera med en sallad och/eller värmda ärter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus