Grilla hamburgare med goda tillbehör

Hamburgare brukar de flesta tycka om, och grillade burgare är godare än det mesta. Det mesta av tillbehören brukar utgöras av sådant som redan finns i kyl och skafferi – senap, ketchup, majonnäs eller annan dressing, lök, gurka, tomater… Ställ fram i skålar och burkar och låt gästerna göra sina egna burgare. Extra ekonomiskt (och mycket godare) blir det att baka sina egna hamburgerbröd. Ett annat alternativ är att servera burgaren i pitabröd eller småfrallor istället för färdigköpta hamburgerbröd.

Hamburgare Americana

Så här brukar min väninna i New Jersey göra burgare till barbequekvällarna i trädgården. Hon serverar dem ofta med osötad senap och tomatpuré istället för ketchup, det ger en lite mer vuxen smak. Saltgurka är ett måste till de här burgarna, tycker jag.  Till 8 rejäla burgare behöver du:

800-1000 g nötfärs (eller lamm för variation)
1 grovt hackad gul lök samt 2-3 finhackade vitlöksklyftor
salt, peppar
1 ägg

8 stora hamburgerbröd

Tillbehör:

råa lökringar, rostad lök, saltgurka, senap, ketchup, hamburgerdressing, majonnäs, aioli, skivad avokado, skivad tomat, sallad, ananasringar, knaperstekt bacon, ost…

Blanda färsen med salt, peppar och lök och vitlök. Knäck i ägget och blanda försiktigt – överarbeta inte färsen. Forma fyra stora runda hamburgare, ca 1½ cm tjocka. Tryck ner burgarna lite på mitten – det gör att de håller formen mycket bättre när de tillagas och därmed också blir lättare att garnera med en massa godsaker.

Grilla varsamt, några minuter på varje sida (tänk på att grillkolen ska ha en fin glödbädd innan du lägger på burgarna!). Om du vill ha cheeseburgare lägger du ost på varje burgare när de nästan är färdigstekta så att osten får smälta lite lagom mycket.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan garnera din burgare med och ett bra tips är att lägga upp en massa gott i små skålar och låta var och en fixa sin egen hamburgare – det skapar också en skön stämning kring grillen, köksbordet eller vad man nu befinner sig!

Här serveras grillade hamburgare i mjuka frallor, med tomater, lök, bacon och ost. Gott till är också ugnsrostade rotfrukter som du lagar i ugnen inne i köket under tiden som du värmer grillen. Morötter, palsternacka, sötpotatis, och jordärtskockor är en fin kombo. Skala och skär i skivor och lägg i en ugnsform. Ringla lite olja över och salta och rosta sedan mitt i ugnen på 225 grader i ca en halvtimme!

Hembakta hamburgerbröd

25 g jäst
3 dl fingerljummet vatten
1 ½ tsk salt
25 g rumsvarmt smör
7–9 dl vetemjöl

Pensling:

1 uppvispat ägg
sesamfrön

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör och vetemjöl, lite i sänder och blanda till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så blir brödet luftigt. Låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda på nytt. Gör ca 20 runda bollar av degen och lägg dem på smord eller bakplåtpappersklädd plåt. Platta till dem så de blir ca 1 cm tjocka och jäs under bakduk i ca en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna under bakduk.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus