Vänd ryggen åt grillhysterin och njut av livet istället!

Nu är vi inne i grillsäsongen. Och det märks. Matmagasin och matprogrammen i TV tävlar om vem som kan grilla mest och bäst, och en av de stora kvällstidningarna har gett ut en extra tidning som de kallar ”Grillbibeln”.

Det gör mig lite trött. Eller rättare sagt väldigt trött. För varför måste det måste bli en sån hype kring allting? Varför kan folk inte grilla i lugn och ro, utan en massa pretentioner och krav? Varför måste det till tusen och en olika gasolgrillar, speciella grillvantar och en massa annat för denna typ av matlagning. Att grilla ska ju vara kravlöst, lättsamt och roligt – inte innebära en massa måsten.

Men det är med grillning som med allt annat; så fort något blir trendigt så ska det genast göras till något annat än vad det är. Det ska vara omständigt, pretentiöst och inte minst dyrt. Plötsligt duger det inte med en vanlig enkel grill längre – nu ska det vara gasolgrillar och gärna olika varianter dessutom så att man kan ”långgrilla” både förrätten, varmrätten och desserten och kanske även kaffet, vad vet jag. Köttet som ska grillas införskaffas på fina saluhallen förstås, och ska gärna vara udda och lite ovanligt.

Den här typen av trendgrillning förutsätter flera saker som de flesta av oss faktiskt inte har: Ett utekök. Som i sin tur förutsätter en villa med trädgård eller dito sommarhus. Ekonomiska marginaler för att införskaffa dyr grill, dyra redskap och dyra köttdetaljer samt en väldigt massa tillbehör. Men det har väl alla råd och möjlighet att skaffa, inte sant? Alla bor väl i villa, har stor trädgård, och all tid i världen för att finputsa grillandet in absurdum?

Knappast. Och just därför ska du inte bry dig ett skvatt om ”Grillbibeln” och andra fina magasin och matprogram. Låt dig gärna inspireras av de vackra bilderna och recepten men tro inte att din egen grillfest blir mindre trevlig bara för att du grillar korv och hamburgare och enkla spett. Vänd ryggen åt grillhysterin och njut av livet istället. Använd din gamla grill, eller köp en engångsgrill, och gå ut i trädgården, på gården eller i parken och grilla det du har lust och råd med. Korv, grönsaker, goda spett, en enkel köttbit. Märkvärdigare behöver det inte vara – och godare blir det inte heller, även om stjärnkockar och tidningsmakare försöker få dig att tro det. Tänk på att stjärnkocken som förordar diverse dyra styckdelar och andra ingredienser nästan undantagslöst är sponsrad av olika livsmedelsproducenter – så låt dig inte pressas av alla fina tidningsbilder och matprogram. Var dig själv istället, då blir livet betydligt roligare.

Vill du trots det ha recept på grillat, och lite tillbehör som alla har råd och tid att fixa, så titta in på Matbloggen under veckan. Opretentiös grillning för alla plånböcker står på menyn!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus