Korv med bröd – helrätt även i festliga sammanhang!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHar du någonsin tänkt på korv med bröd? Jag menar hur gott det verkligen är? När mina föräldrar ställde till med fest då de var nygifta i början av 1950-talet stod ofta kokt korv på menyn, ibland med bröd men ännu oftare i papper som man ofta serverade korven med på den tiden.

Jag tycker det är dags att lyfta den kokta korven från vardagsträsket till de festligare tillfällena. Så varför inte ta fram största grytan och sjuda kokkorv till studentmottagningen? Korv, bröd, senap och ketchup är allt som behövs – sjud korven med ett par lagerblad och några kryddpepparkorn för extra god smak. Och den som vill ha lite extra lagar en smakrik relish och karamelliserar lite gul lök. Festen är räddad!

Relish

Satsen är beräknad till ca 10 bufféportioner.

½ dl vinäger, gärna rödvinsvinäger
3 msk olja, gärna raps
½ dl strösocker eller brun farin
½ finhackad röd chili
2 pressade vitlöksklyftor
7 grovhackade tomater 
2 tunnskivade salladslökar eller 1 cm finstrimlad purjo

Gör så här: Fräs vitlök, salladslök och chili i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna och sjud på svag värme till tomaterna blir mjuka och saftar sig – ca 10 minuter. Tillsätt socker och vinäger och sjud ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt, ev också peppar och lite mer socker. Låt svalna.

Karamelliserad lök

Räcker till korv och bröd åt minst 10 hungriga personer!

6 gula lökar
olja och smör (eller antingen eller men jag tycker det blir bättre med båda delarna)
4-6 tsk strösocker eller farin
1-2 dl vatten

Gör så här: Skala och tunnskiva löken. Värm olja och smör och lägg löken i pannan. Strö över sockret. Fräs på mycket svag värme och späd med lite vatten. Låt vattnet koka bort, och späd med mer, och fortsätt så tills löken är alldeles mjuk, genomskinlig och blank. Supergott till korven!

Tips! Se alltid till att ha lite vegokorv på lut också, så kan alla gästerna njuta av denna klassiker!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus