Skånsk ostkaka är en njutning för alla sinnen

Det finns inte mycket som slår skånsk mat – denna särskilt ljuvligt skimrande pärla som ryms inom den svenska husmanskosten. Sällan är mattraditionerna så starka som just i Skåne, och ibland undrar jag om det inte är så att just närheten till kontinenten gör att skåningarna värnar lite extra om sin goda mat… Samma närhet till Europa gör också att spännande nya ingredienser och influenser snabbt letar sig fram till de skånska köksborden och då kan det bli precis lika gott som den här underbara ostkakan.

Skånsk ostkaka på Mias vis

En härligt snabblagad ostkaka med moderna influenser. Att jag väljer att kalla den just skånsk beror på att jag har fått receptet av en väninna som brukar servera den som dessert efter sin skånska kalops. 

1 ask naturell färskost eller ännu hellre ricottaost, ca 200-250 g
3 ägg
3 dl vispgrädde
½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl skållad, skalad sötmandel
3 små bittermandlar, finrivna
Gör så här: Smöra och mjöla en ugnssäker form. Hacka mandeln. Rör ihop ägg, grädde, socker och färskost och blanda i mandeln. Häll smeten i formen och grädda i 175 graders ugn i ungefär en timme. Servera ljummen med sylt och vispad grädde.

 

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus