Pastagratäng för många

Pastagratäng är verkligen enastående gott, och tänk så man kan variera den! Det här är en underbar köttfärsgratäng – ett riktigt långkok, som du med fördel lagar när du har lite tid över, förslagsvis en lördag eller söndag!

Pastagratäng med mustiga smaker

penneTill en gratäng för fyra tar jag ungefär 400 g färs (nöt eller bland), 2 finhackade gula lökar, 1 burk konserverade tomater (gärna körsbärstomater), 2 finhackade morötter, 1 finhackad palsternacka, 1 liten bit rotselleri i bitar samt 2 pressade vitlöksklyftor.

I med ett par buljongtärningar, en skvätt vatten eller vin och gärna 1 msk worcestershiresås. Smaka av med salt, peppar och örtkryddor efter smak. En nypa socker eller farin sätter extra piff på köttfärssåsen!

Koka fyra portioner pasta – gärna en ”kort” pasta som skruvar, penne eller liknande – och fördela i en stor ugnsfast form. I med köttfärssåsen. Blanda sedan ner 2 finhackade mozzarellaostar och några färska basilikablad och ställ in i mitten av ugnen på 200 graders ugnsvärme i omkring 20-30 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.

Servera med en god grönsallad, ett gott vin och färskt bröd – gärna sprödvärmt. Smaklig måltid!

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus