Fira Saint Patrick’s Day med lamm på irländskt vis

Idag är det den 17 mars och det betyder förstås att vi firar Saint Patrick’s Day. Saint Patrick är ett av de mest omtyckte helgonen och är inte bara skyddshelgon för Irland utan även för Nigeria och för Boston och New York. Och runt om i världen är det alltså stor fest idag. Själv passar jag på att fira med en härlig irländsk lammrätt – naturligtvis med ett glas skummande Guinness till!

Lamm med kaprissås

1 urbenad lammrulle på 1½-2 kg
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
6 dl köttbuljong (på tärning)
några kvistar färsk rosmarin
2 lagerblad
3 stor gula lökar, skurna i klyftor
2 morötter, i tjocka skivor (ca 2 cm)
2 tunnskivade purjolökar
1 msk hel kapris till garnering

Sås

En klick smör
3 msk vetemjöl
½ tsk senapspulver
5 msk hackad kapris
2 msk grädde

IMG_1845Gör så här: Skär bort senor och överflödigt fett från köttet, rulla ihop och bind ihop med bomullsgarn. Gör små skåror och fyll köttet med vitlök. Lägg köttet i en stor kastrull och tillsätt buljong, rosmarin och lagerblad. Täck med tättslutande lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud på sparlåga i ca 1 timme.

Tillsätt lök, purjo och morötter och låt sjuda i ytterligare 45 minuter, tills köttet är mört och grönsakerna kokta. Ta då upp köttet ur kastrullen, täck över det och låt stå i 10 minuter innan det skärs upp. Ta också undan ca 3-3½ dl av spadet.

Gör såsen så här: Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt mjölet. Rör om och låt koka 1 minut. Ta kastrullen från värmen och rör ner det sparade kokspadet. Värm på nytt och rör tills såsen tjocknar. Tillsätt senapspulver, kapris och grädde och håll såsen varm.

Skiva köttet och lägg upp med de kokta grönsakerna och såsen. Toppa med hel kapris och servera med såsen och en Guinness.

StPatricksDayHappy

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus