Glad 1 advent

Idag tänder vi det första ljuset, i väntan på julen. En riktigt glad och härlig 1 advent önskar jag alla bloggläsare.

Baka till advent: Tigerkaka

Inget andas svenskt kaffebord så som en riktigt god tigerkaka. Just till advent smaksätter jag den gärna med apelsin – apelsin och choklad smakar så härligt tillsammans!

Tigerkaka

Den här kakan får inte bara smak av apelsin utan också av whisky, som jag blandar i den mörka smeten. Men den kan man naturligtvis utesluta om man så önskar. 

100 g smör
1½ dl saft av pressad apelsin
3 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 msk whisky

Smör och ströbröd till formen

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på ca 1½ – 2 l. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Häll apelsinsaften i smöret och koka upp. Häll den kokande smörblandningen i äggsmeten och blanda.

Blanda vetemjöl med bakpulver och häll detta  i äggsmeten. Rör om noga tills du har en slät smet. Häll 2/3 av smeten i formen.

Blanda resten av smeten med kakao och konjak och rör om. Ringla chokladsmeten i den ljusa smeten och grädda kakan på nedersta falsen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är torr innan du tar ut den. Låt svalna lite i formen innan du stjälper upp den.

Baka till advent: Makalösa

De här kakorna tillhör mina favoriter. Receptet är dessutom gammalt och väl beprövat. Det har bakats i generationer och passar lika bra till sommarens trädgårdsfika som till adventskaffet.

Makalösa

Underbart knapriga och goda kakor med korinter – en svensk klassiker!

200 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl korinter
2 tsk bakpulver

Gör så här:  Sätt ugnen på 225 grader. Rör smör och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och korinter och tillsätt detta till smörblandningen. Arbeta till en deg och rulla runda kulor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med ca 4-5 cm mellanrum. Platta till något och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt kallna på plåten och förvara sedan i lufttät burk.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Baka till advent: Panettone

Panettone är en härlig jästkaka med många äggulor, som blir väldigt luftig och läcker Passar både till adventskaffet och till ett glas italiensk mandellikör. Den tar sin tid att baka men den blir himmelskt god.

Panettone

Tänk på att lägga russin i blöt i grappan (eller vilken sprit du väljer) kvällen innan du ska baka kakan. 

50 g strösocker
25 g jäst
1,5 dl ljummet vatten (eller ta hälften vatten och hälften saft av pressad citrus, det blir jättegott)
3 äggulor
1 nypa salt
475 g vetemjöl
125 g mjukt smör
50 g sultanrussin
50 g vanliga russin
50 g suckat eller hackade apelsinskal
25 g smält smör

1 dl lagrad grappa (rom, konjak och whisky går också bra)

Gör så här: Kvällen innan du ska baka kakan lägger du russinen i blöt i spriten – det ger dem extra fin smak. Dagen efter börjar du med att röra ner jästen och 1 tesked av sockret i det ljumma vattnet och låt stå i ca 10 minuter, tills blandningen blir lite skummig.

Vispa äggulorna i en stor skål och rör ner jästblandningen, saltet och resten av sockret. Vispa ner 250 g av mjölet. Arbeta sedan in det mjuka smöret – ta lite i taget. Knåda sist i resten av mjölet och arbeta degen tills den känns elastisk och fast. Lägg den i en oljad bunke (eller en plastpåse) och låt jäsa till dubbel storlek – gärna på en varm plats.

Vält ut degen på mjölat bakbord igen och knåda in sultanrussin, russin och suckat tills all torkad frukt är jämnt fördelad. Lägg degen i en hög, rund kakform med en diameter på ca 18 cm och täck den med lite oljad plastfolie. Låt stå på en varm plats tills degen höjt sig till kanten på formen. Ta då bort folien och pensla med lite av det smälta smöret. Grädda kakan i 200 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i 20 minuter till. När kakan är torr inuti tar du ut den och penslar med resten av det smälta smöret. Låt kallna under bakduk.

Kakan går att frysa, men är mycket hållbar så det brukar aldrig behövas. Förvara den i plastpåse eller en burk med tättslutande lock istället!

Baka till advent: Julstollen

Nu står advent för dörren och i år har jag faktiskt tjuvstartat lite och redan hängt upp stjärnan. Det kändes som om det behövdes i de här dystra pandemitiderna, och jag blev faktiskt lite gladare inombords.

Denna vecka blir det också bakning inför advent. Först ut:

Christstollen – julstollen 

Julstollen är en klassisk tysk julkaka. Den innehåller mängder med goda ingredienser och tar lite tid att baka men den är väl värd besväret, så god som den är!

½ dl svarta russin
½ dl konjak eller whisky
150 g smör
50 g sötmandel, skållad och hackad
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
15 torkade aprikoser, finhackade
1 krm riven muskotnöt
4 msk hackad suckat
1 liter + ca 1 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
2½ dl mjölk
3 ägg
smör + ägg till pensling
florsocker

Gör så här: Förbered 3  skålar med följande ingredienser:

Skål 1: Blanda russinen med konjak (eller whisky om du föredrar det).

Skål 2: Blanda mandeln, skalen av citronen och apelsinen, suckat, muskot samt aprikoserna

Skål 3 (välj en stor bunke):  Blanda den stora mängden mjöl med socker och salt.

Smält smöret och låt svalna.

Rör ut  jästen i den rumsvarma mjölken. Häll jästblandningen i skål 3  och tillsätt äggen och smöret. Blanda sen ner innehållet i skål 1 och 2. Rör om eller knåda så degen blir smidig – tillsätt ev upp till 1 dl mjöl. Låt jäsa i 1-2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Kavla ut degen i en rektangel, pensla rikligt med smör över degen, vik varje del i tre  lager, och vik in långsidorna mot mitten omlott.

Jäs på plåt ca 1 timme och pensla sedan med ägg. Gräddas sedan ca 30-40 min i 200 grader. Låt svalna och sikta över florsocker.

Tjuvstartar advent i regniga november

Det har varit en regnig november hittills. Igår hade vi en härligt frostig och krispig dag här, med sol och hög luft, men idag är det gråmulna tillbaka. Inte ens hundarna har särskilt stor lust att gå ut och själv tänkte jag faktiskt tjuvstarta lite med advent och baka lite goda kakor. Här är en favorit till adventskaffet – om de nu räcker en hel vecka…

Jumjum-kaka

Det här receptet finns i en mycket gammal kokbok som mormor hade i sin kökslåda. Den är lika god året om men passar extra bra just till advent, med den härliga smaken av kaffe och julkryddor. Kakan är äggfri, vilket var mycket praktiskt förr, då hönsen på småbruken upphörde med värpningen under vinterhalvåret. Du behöver:

3 dl starkt kaffe
50 g smör 
2 dl russin (gärna sultanrussin)
1 tsk kanel
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk salt
3 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl 

Smör och ströbröd till formen
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform (gärna springform) på ca 1 1/2 liter.
Blanda smör, kaffe, russin, kanel, nejlikor, salt och socker i en kastrull och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Låt svalna.
Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.
Tips! Kakan blir extra festlig om du ringlar lite florsockerglasyr (och kanske strör hackade nötter) över den när den svalnat.

Florsockerglasyr

4 dl florsocker
1 1/2 – 4 msk vatten
2 krm citronsaft (eller ättika)
Gör så här: Blanda florsockret med 1 1/2 msk vatten samt citronsaft i en bunke till en jämn glasyr. Späd om det behövs med en halv msk vatten i sänder tills glasyren precis är smidig och kan droppas över kakan.

Smörgåstårtans dag den 13 november

I morgon är det Smörgåstårtans dag och det ska förstås firas!

Kalastårta för alla plånböcker

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 1 burk avrunnen tonfisk som blandats med 1/2 dl majonnäs och kryddats med salt och peppar

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs – eller lika delar av majonnäs och creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i tre lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Det kan man med fördel göra också till en stor mottagning med många gäster. Hellre bjuda fler på en billigare – men lika god – smörgåstårta än snåla på gästerna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Tips: Prova gärna att baka eget landgångsbröd, det blir både billigare och godare än det man köper i affären! Den här satsen ger 2 formbröd, men kan dubblas vid behov.

50 g jäst smulas sönder i en bunke. Smält 50 g smör i en kastrull, och häll i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll i resten. Tillsätt 2 tsk salt och ev 1 msk socker (gärna råsocker). Tillsätt 1,2 – 1,5 l vetemjöl eller en blandning av 2 tredjedelar vetemjöl och 1 tredjedel rågsikt. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa under duk i 30-40 minuter. Smörj under tiden 2 bakformar på ca 2 liter – runda eller avlånga beroende på vilken fason du vill ha på smörgåstårtan. Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den väl, dela i två delar och lägg i formarna. Jäs medan ugnen värms till 200 grader och sätt sedan in bröden och grädda ganska långt ner i ugnen i omkring 25-30 minuter. Vält ur dem ur formarna och låt svalna under bakduk. Varje formbröd blir till 4-6 landgångsbröd beroende på hur tjockt du skivar det

Gustav Adolfsdagen firas med bakelse

Idag minns vi Gustav II Adolf och till hans minne kan vi också passa på att avnjuta en Gustav Adolfsbakelse. Hur de ser ut, och hur populära de är, varierar lite i olika delar av landet, men vanligast är de i de städer som grundades av Gustav II Adolf, samt i de stora universitetsstäderna.

Gustav II Adolf föddes 1594 på slottet Tre Kronor i Stockholm och dog som bekant den 6 november 1632, i slaget vid Lützen. Det är alltså hans dödsdag som uppmärksammas idag. Minnesdagen har också gett upphov till Gustav Adolfsbakelsen, eller rättare sagt bakelser i plural. Det finns nämligen ingen standardiserad Gustav Adolfsbakelse utan det står varje konditor fritt att själva utforma kungabakelsen.

Vem som var först med att skapa Gustav Adolfsbakelsen är inte känt, men många strider om äran. En av de som var först var i alla fall Carl Bräutigam på Bräutigams konditori i Göteborg. 1909 skapade han en bakelse med citron- eller chokladgrädde varvad med sockerkaka och dekorerad med en kungabild i rosa marsipan. Och än idag dekoreras ofta Gustav Adolfsbakelsen just med en silhuett av kungens profil, antingen i marsipan eller i choklad.

2003 arrangerade Livrustkammarens vänförening, tillsammans med Gastronomiska Akademiens vänförening och radioprogrammet Meny, en tävling för att försöka skapa en standardiserad Gustav Adolfsbakelse. Det vinnande bidraget, signerat Petra Gunnarsson från Trollhättan, var en skapelse gjord på sockerkaksbottnar, fläderkräm, svartvinbärskräm och hallongelé och dekorerades med tre chokladtrianglar som bildar en krona. Den nya bakelsen har dock inte fått någon större spridning på landets konditorier och än idag kan man därför bli överraskad när man kommer till konditoriet för att köpa sin kungabakelse.

Frukost som i Karibien – med cassavaplättar

Karibisk mat har en särskild plats i mitt hjärta. För många, många år sen fick jag en liten kokbok av en vän som besökt Jamaica och andra öar i Karibien under några månader, och jag tror knappt jag har en enda kokbok som är så tummad och nött som just den. Det är något särskilt med kryddningen och smakkombinationerna som tilltalar mig, och det gäller inte bara maten utan också bakverk, desserter och frukosträtter. Som dessa jättegoda cassavaplättar, till exempel…

Bammies

Jättegoda till frukost, eller som en del av en matig  brunch, och passar också som tillbehör till exempelvis stekt fisk eller en kryddig korv. Den tar sin tid att laga men resultatet är väl värt besväret!

800 g cassava
1/2 tsk salt
En burk kokosmjölk

Smakneutral matolja till stekning

Gör så här: Skala cassavan och riv den fint. Krama ur vätskan tills cassavan känns lite som fuktig kokos. Häll i en skål, tillsätt salt och blanda noga.

Hetta upp olja till medelvärme i en stekpanna. Forma små bollar av cassavan och lägg i pannan – tryck ut dem till 6-7 cm i omkrets. Grädda 4-5 minuter på varje sida tills de är genomgräddade och har fått lite färg. Lägg de färdigstekta plättarna i kokosmjölken i 10-15 minuter.

Hetta upp stekpannan igen och ta upp plättarna och stek dem på lite högre värme ett par minuter per sida tills de får fin färg. Servera!

Bonfire toffee – engelsk kola

Vad kan passa bättre till halloween än engelsk bonfire toffee – eller treacle, som det också kallas? Det här är ett verkligt traditionellt godis, lika lätt att laga som vår svenska knäck och minst lika god.

Bonfire Toffee

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett klas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!

Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten. Låt den svalna lite och skär den sedan i rutor på sådär 2×2 cm. Låt sedan kolan stelna i kylen. När den är klar är det lätt att bryta i bitar efter de utskurna rutorna.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus