Välkommen härliga midsommar!

Äntligen stundar midsommar, denna vår kanske mest älskade helg. Även i år tycks de traditionella firandena, med dans runt lövad majstång, utebli men det går att fira i liten skala och ändå får den rätta midsommarkänslan. Ordna en festlig buffé och njut av denna härliga tradition tillsammans med familjen, eller en lagom stor skara vänner. Själv firar jag ensam med min man i år, och om vädret tillåter blir det balkonghäng. Sill står förstås på menyn, men också inlagd strömming, fräsch melonsallad och ett jättegott lergrytebröd. Till dessert får det bli en härlig marängrulle med färska bär.

Midsommarmatjes

Matjessillen är oumbärlig på midsommar, serverad med fin färsk potatis, gräddfil och gräslök. Ibland vill jag göra den lite extra festlig. Då gör jag som min mamma brukade göra. Ta ett par burkar Matjesfileer (valfri kryddning) och lägg upp på ett fint serveringsfat (jag brukar använda ett gammalt från 50-talet – det är en smula kantstött numera men hemtrevligt!)

Hårdkoka 3-4 ägg, hacka och lägg ägghacket över sillen. På med en massa dillkvistar och servera med nykokt potatisgräddfil och finklippt gräslök. Hur enkelt som helst – och godare än det mesta!

Inlagd strömming

Det här är verkligen en fantastiskt god fiskinläggning – en klassisk smörgåsbordsrätt från förr men lika god idag. Den tar lite tid att göra, men det mesta kan man förbereda i god tid före servering, så den är väl värd besväret!

600 g strömmingsfilé
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(1 dl hackad persilja)
smör att steka i

Till ättikslagen behövs:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Till garnering:

1 skivad gul lök och några fina dillkvistar

Gör först lagen: Koka upp ättiksprit, socker, vatten och kryddor ett par minuter, tills allt socker löst sig. Ställ lagen att svalna.

Skölj strömmingen i kallt vatten och panera den i ströbröd. Salta och peppra och klipp eventuellt persilja över hälften av dem. Lägg ihop filéerna två och två och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme, ett par-tre minuter på varje sida.

Varva de stekta strömmingarna med skivad lök och dillkvistar i en fin form som de kan serveras ur. Häll över lagen medan strömmingarna fortfarande är varma. Förvara i kyl till nästa dag.

Melon- och skinksallad

400 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1 kg melon av valfri sort, helst ett par olika så blir salladen vackrast
1/2 dl finhackad gräslök

Vinägrett
1 msk vitvins- eller äppelcidervinäger (citronsaft går också bra)
3 msk oliv- eller rapsolja (varav 1 msk till mortlingen, se nedan)
1 krm salt
1/2 krm vit-eller svartpeppar
1 näve färsk basilika, mortlad 

Gör så här: Blanda till vinägretten genom att mortla basilikan i 1 msk olja. Blanda sedan övriga ingredienser i en skål och tillsätt basilikan.

Skär melonen i fina skivor, eller använd en kulsked och ta ut kulor. Varva melon med skinkskivor och gräslök i en skål och häll vinägretten över. Klart!

Lergrytebröd

Bröd bakat i lergryta blir makalöst gott. Det här brödet är dessutom så enkelt att baka eftersom degen gärna får vara lite kladdig och inte ska knådas – det är bara att liksom häva över degen i den inoljade grytan, ställa in den i kall ugn, sätta ugnen på 225 grader och låta grytan stå där i 1 1/2 timme ungefär. Resultatet blir ett helt fantastiskt bröd som är mjuksegt inuti och alldeles knaprigt på ytan.

Man kan baka det här brödet på vanligt vetemjöl, vetemjöl special eller manitoba cream – vilket man har hemma. 

1/2 pkt jäst
3 dl vatten, fingerljummet
1 tsk farin, honung eller strösocker
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl, gärna manitoba cream

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunken och rör ut med det ljumma vattnet. Tillsätt farin och salt och häll i mjölet lite i sänder. Degen ska vara lite lös och kladdig.

Jäs 40-65 minuter i bunken – bakduk behövs inte – och när degen jäst upp petar du bara ihop den igen och gör om hela proceduren. Två gånger räcker, men du kan också göra likadant flera gånger, det här brödet blir bara godare ju längre det får jäsa.

Låt lergrytan stå nedsänkt i kallt vatten i minst 20 minuter. Ta sedan upp den, torka den och smörj in den med olja. Fös ner degen, lägg på locket och ställ in i kall ugn (inte nederst, men mellan botten och mitten). Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet gräddas i ca 1 1/2 timme.

Ta ut grytan, ta av locket och låt brödet kallna på galler.

Marängrulle med färska bär

Det här är en riktig festrulle – lika god som en tårta!

Kakan:

6 äggvitor
3 dl strösocker
3 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllningen:

3 dl vispgrädde
2-3 dl färska bär, eller avrunnen fruktcocktail

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader och klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.

Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna under omrörning – var noga med att inte låta flingorna bli brända! Ta av från plattan och låt svalna.

Vispa äggvitorna med sockret tills du får en fin och blank marängsmet. Blanda i potatismjölet och hälften av kokosflingorna i marängsmeten.

Bred ut eller spritsa marängsmeten på bakplåtspapperet i långa strängar tätt intill varandra. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Ta ut plåten och vänd marängen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet och låt svalna helt. Vispa grädden fast och bred ut den över marängen. Fördela bären, eller den avrunna fruktcocktailen, över grädden och rulla ihop till en fast rulle med skarven neråt. Förvara kallt fram till servering. Sikta över florsocker och garnera med bär och kanske lite vispad grädde.

 

Klassiska snittar när Sverige spelar sin andra gruppspelsmatch

Just nu pågår Fotbolls-EM för fullt och jag, som nästan längtat ihjäl mig, njuter av varenda match. Men även du som kanske inte är jätteintresserad av fotboll och som kanske skippar många av gruppspelsmatcherna vill säkert kolla på Sveriges matcher. I morgon fredag kl 15 möter vårt landslag Slovakien i sin andra gruppspelsmatch, så varför inte duka upp med några härliga snittar?

Goda snittar är en klassiker i det svenska köket. Sallad, gurka och tomat är ett måste förstås – och sen kan man variera pålägget efter behag. Leverpastej, någon sorts skinka, salami, ägg och ansjovis, räkor och majonnäs, en god ost… Det finns något för alla smaker, och snittar är helt enkelt alltid rätt!

Variationerna är helt enkelt oändliga och resultatet blir alltid lika bra. Här är lite förslag på olika kombinationer:

Kavring eller annat mörkt bröd, smör, sallad, ett par hoprullade ostskivor och en vindruva

Formfranska, smör, sallad, skinka och legymsallad

Rågbröd, smör, sallad, hårdkokt ägg, ett par ansjovisfiléer och en dillkvist

Formfranska eller annat ljust bröd, smör, sallad, leverpastej, färsk gurka och tomat

Formfranska, smör, sallad, ett par skivor av salami eller annan korv, tomat och oliv

Formfranska, majonnäs, sallad, räkor, en dillkvist och en citronklyfta

Servera snittarna med ett kylt vitt vin, öl eller varför inte till te? Underbart gott och ett trevligt sätt att umgås!

 

Tofuburgare eller kyckling? Lika gott på grillen!

Nu stundar många sköna grillkvällar, och det finns mycket som är gott att lägga på grillen. Här bjuder jag på tofuburgare och kycklingklubbor – båda lika gott fast på olika sätt…

Tofuburgare

Receptet kommer ursprungligen från den utmärkta kokboken Vegania, och originalreceptet innehåller även selleri. Om du vill ha det så kan du byta ut en del av löken eller moroten mot selleri. Vill du kan du också tillsätta ½-1 tsk curry, det blir gott! Självklart går det också utmärkt att steka burgarna i vanlig panna!

tofuburgare300 g tofu
1 grovriven morot morot (ca 50 g), grovt riven
1 finhackad lök
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
3 msk chilisås av Heinztyp, eller en god barbecuesås
2 msk rostade solrosfrön
2 msk färsk finhackad basilika eller oregano, eller 2 tsk torkad
1 ½ tsk salt samt peppar
ca 3-4 msk vetemjöl
ströbröd till panering

Gör så här: Smula tofun i en bunke. Fräs morot och lök mjukt i lite olja, tillsätt vitlök och paprikapulver och rör om någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och kryddor, och tillsätt så pass mycket mjöl så att smeten går att forma till burgare. Forma till 6-8 stycken, vänd i ströbröd och grilla dem gyllenbruna på båda sidor. Servera i hamburgerbröd, eller småfralla, med dressing, ketchup och valfria tillbehör, t ex lökringar, böngroddar, tomatskivor, sallad och avokado och gärna med pommes till!

Kycklingklubbor

Förkoka kycklingklubborna innan du grillar dem.  Koka dem i lättsaltat vatten ca 20 minuter så de är nästan helt genomkokta, men inte släpper från benet, och grilla dem med valfri kryddning. Jättegott – och billigt dessutom! Servera med klyftpotatis och en god tomatsalsa. Givetvis kan du även använda andra kycklingdelar!

Salsa

Den här salsan mixas slät i matberedare. Man kan givetvis också grovhacka den om man så vill.

4 tomater
1 msk citronsaft
½ rödlök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
cayenne eller chilipulver

Gör så här: Hacka tomaterna smått och mixa dem, eller kör dem i matberedare, tillsammans med löken. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av. Klart!

Klyftpotatis

Till 4 personer behöver du ett knappt kilo potatis. Du behöver också salt (gärna grovsalt) och olja samt, om du vill, lite örtkryddor.

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen noga och skär den i klyftor. Lägg ut klyftorna i en ugnsform. Häll lite olja på klyftorna och strö på lite salt och örtkryddor, och grädda i mitten av ugnen ca 20-30 minuter tills klyftorna fått fin färg och är helt genomstekta.

Njut av en klassisk tiramisu i helgen!

Tiramisu är en italiensk klassiker, fylld med marscarpone, grädde och kaffe och som smälter i munnen… Den är lätt att göra – det enda man behöver tänka på är att ingredienserna ska vara kalla och att det är bra att ha tre bunkar då ingredienserna ska vispas var för sig, så man slipper diska emellan. Varför inte göra en i helgen?

Tiramisu

Det här receptet blir lagom för 8 personer. Gör den på kvällen innan den dag då den ska serveras, eller tidigt på morgonen så den får stå och dra länge. Du behöver:

Ett paket savoiardkex
2 dl starkt kaffe, kallt
3 msk amaretto eller annan mandellikör (det blir också jättegott med färskpressad apelsin)
4 äggvitor
2 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
500 g Mascarpone (2 askar)

Kakao att sikta över

Gör så här: Lägg hälften av kexen i en form, ca 20×40 cm. Blanda kaffe med likör och häll hälften av vätskan över kexen.

Vispa äggvitan till hårt skum, i en bunke av glas eller rostfritt stål. Vispa sedan äggulor och socker i en annan bunke och vispa grädden i en tredje.

Rör ner färskosten i äggulesmeten. Vänd sedan ner grädden och äggvitan och rör om försiktigt.

Bred häften av smeten över kexen.

Lägg resten av kexen över smeten och häll resten av kaffeblandningen över.

Bred resten av smeten över och sikta kakao över härligheten. Ställ i kyl minst en timme innan servering – ännu hellre över natten.

Servera gärna med färska bär.

Studentens lyckliga dag – fem fräscha rätter till buffén!

Även i år kommer studentfirandena att bli lite annorlunda, men det hindrar inte att man kan ha en fantastiskt fin och minnesvärd fest för sin student. Här är tips på fem fräscha som passar perfekt till studentfesten!

Chicky Bits

Små munsbitar av kycklingfilé, kryddade med farin och vitlök och inlindade i bacon. Lika goda varma som ljumma och kalla. Till 12-15 behövs:

300 g kycklingfilé
1-2 paket bacon
1 msk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver eller flakes
1-2 msk farin
lite matolja till formen

Gör så här: Blanda vitlökspulver, paprikapulver och chilipulver och häll upp på ett fat. Häll farin på ett annat fat. Skär kycklingen i munsbitar av valfri storlek. Doppa varje bit i kryddblandningen och linda sedan in den i bacon – en halv skiva per kycklingbit om du använder 1 paket bacon, om du använder 2 paket kan du ta hela skivor. Doppa i farin och lägg i smord ugnsform. Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

 

Minipizzor med fikon, getost och honung

1 färdig pizzadeg (rektangulär)
1-2 msk oliv- eller rapsolja
1 rulle chèvre
8 färska fikon
ca 1 dl flytande honung (eller fast, som du värmer lite)
en kruka ruccolasallad

Gör så här: Rulla ut pizzadegen på en plåt. Pensla den med oljan. Smula getosten och fördela den jämt över degen. Skär fikonen i tunna skivor, klyftor eller bitar och fördela över osten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter eller tills degen är klar. Ta ut pizzan, ringla över honung och strö över ruccola. Skär pizzan i lagom stora fyrkanter och servera ljummen eller kall.

Tips! Ta ut rundlar ur degen innan du lägger på fyllningen och gör runda pizzor istället.

Ostpaj utan pajdeg

Det här är nog den enklaste paj man kan tillaga – och en av de godaste jag vet!

Rör ihop 2 pkt färskost av Philadelphiatyp (smaksatt eller naturell) med 4 ägg och 3 dl riven ost (gärna Västerbotten), kanske också lite salt och peppar.

Häll i smord pajform, eller form med löstagbar botten, och grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills den ”stannat” och fått vacker färg.

Ananassalsa

Salsa passar inte bara till tacomiddagen utan även på en buffé. Det finns säkert en uppsjö av recept på ananassalsa. Det här är ett som jag tycker mycket om. Hur het du vill ha den avgör du själv. Du behöver:

1 liten ananas
4 salladslökar
1-2 jalapeño (om du vill ha mer hetta så byt ut den mot röd chili!)
1 msk oliv- eller rapsolja
1 msk vinäger
1 msk brun farin eller råsocker
1/2 tsk salt

Gör så här: Skala och halvera ananas, skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i små tärningar. Skölj och strimla salladslöken, och skölj och gärna ur chilin och skär den smått.

Blanda olja, vinäger, farin och salt i en skål och rör tills socker och salt lösts upp. Tillsätt ananas, lök och chili. Smaka av och ställ sedan kallt en timme före servering.

”Grön” smörgåstårta

Det här är en läcker och fräsch smörgåstårta som passar perfekt att servera vid festliga tillfällen. Den som vill kan förstås servera tunnskivad skinka eller andra charkuterier till men det är absolut inte nödvändigt – jag har aldrig träffat en ”köttätare” som inte älskat den här smörgåstårtan. Du behöver:

8 landgångsbröd eller motsvarande mängd kantskurna skivor av formfranska

Parmesanfyllning
450 g frysta gröna ärter
1 dl valnötter eller andra nötter
100 g finriven parmesan, ca 2 dl
400 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och nymald svartpeppar

Tomatfyllning
1 burk kärnfria gröna oliver, ca 240 g
1 burk tomatpesto, ca 150 g

Garnering
2 dl crème fraiche
200 g naturell färskost av Philadelphiatyp
salt och peppar

Valfria dekorationer, t ex blandade späda salladsblad, paprikaringar, hyvlad gurka, hyvlad parmesan ost, druvor, physalis…

Gör så här: Först gör du parmesanfyllningen. Tina ärterna och hacka valnötterma. Lägg allt i en matberedare tillsammans med parmesan och färskost. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Gör sedan tomatfyllningen genom att finhacka oliverna och blanda med tomatpeston. Förvara kallt. Finhacka oliverna. Rör ihop med tomatpeston. Ställ i kylskåpet.

Gör garneringen. Blanda creme fraiche med färskost, salta och peppra.  Ställ i kyl medan du monterar smörgåstårtan.

Lägg två landgångsbröd bredvid varandra på ett serveringsfat. Bred på hälften av parmesanfyllningen. Lägg på ytterligare två landgångsbröd och bred på all tomatfyllning. På med nya landgångsbröd och bred på resten av parmesanfyllningen. Täck slutligen med de två sista bröden och bred över creme fraiche-krämen – se till att den täcker kanterna också.

Garnera tårtan tjusigt med grönt och frukt, täck med plastfolie och ställ kallt.

 

Glad pingst med krämig festpasta

Helgerna avlöser varandra och imorgon är det pingstafton. Även om pingsthelgen kanske inte riktigt får samma uppmärksamhet numera, sedan annandagen blev en vanlig vardag, så är pingsten väl värd att fira. Varför inte bjuda på en riktigt läcker pasta med svamp och ädelost och massor med vitlök?

Charlies krämiga svamppasta

Det här är ingen mager middag precis, utan en rätt som passar sig bäst när det är fest. Underbart god är den i alla fall. Färsk frukt passar fint som dessert! 

2 schalottenlökar
4-6 vitlöksklyftor
smör och/eller olivolja att fräsa i
1 hg svamp av valfri sort, rensad och hackad
50 g smör
1 ädelost, ca 100 g
ca 3 dl vispgrädde
100 riven ost av valfri sort
salt, peppar

Riven parmesan och persilja till garnering

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök och fräs i smör och olivolja tills den blir genomskinlig. I en annan panna förväller du svampen (på låg till medelstark värme) tills vattnet börjar koka in, låt den då fräsa med en klick smör. När svampen fått lite färg häller du ner den i lökblandningen och låter den puttra på svag värme ytterligare 5-10 minuter.

Gör en ostsås genom att smälta smör och ädelost i en liten kastrull på svag värme. Allt eftersom det hela smälter, späd med grädde under omrörning. Häll i den rivna osten och låt den smälta.

Koka pasta av valfri sort al dente och häll av. Blanda pastan med svamp- och lökblandningen och ostsåsen och servera, gärna med lite tomater till. Riv parmesan över och garnera med persilja och servera med isvatten eller ett glas gott vin – rött eller vitt är en smaksak här.

Läcker smörgåstårta till Kristi Himmelsfärd

I morgon firar vi Kristi Himmelsfärd och oavsett om man firar den på traditionellt kyrkligt vis eller bara njuter av en röd dag mitt i veckan så kan det väl passa att äta något gott. Varför inte en härlig smörgåstårta till exempel?

Festlig smörgåstårta

Det här är en klassisk smörgåstårta som alla brukar tycka om. Jag har serverat den på födelsedagar, som nyårsbuffé eller bara en vanlig lördagskväll och den blir alltid lika uppskattad. Det bästa med den här tårtan är att den är så lätt att anpassa efter hur plånboken ser ut. Antingen använder man sig av tre supergoda fyllningar eller så väljer man en eller två av dem.

Samma sak med dekorationen. Ibland slår jag på stort med både räkor och rom och andra dyrbara godsaker – vid andra tillfällen blir det bara ostrullar och druvor. Den blir lika god oavsett hur man gör, bara man ser till att pryda den med mycket sallad, grönt och frisk citron.

Det här behöver du:

12 längdskurna landgångsbröd och rumsvarmt smör

Fyllning 1: 2 dl hårt vispad grädde som blandas med en burk rom

Fyllning 2: 1 dl hårt vispad grädde som blandats med en ask (200 g) bredbar leverpastej och ½ finhackad slanggurka

Fyllning 3: 2 askar mjukost med pepparotssmak som blandats med 2 finhackade gula eller röda paprikor

Majonnäs, eventuellt 1 del majonnäs och 1 dl creme fraiche om man vill ha mindre majonnässmak

Gör så här: Gör tårtan i fyra lager med 3 landgångsbröd i varje. Bre smör på det understa, sen på med fyllning 1. Fortsätt så med andra lagret och bred på smör och sen fyllning 2. Slutligen tredje lagret bröd som bres med smör och fyllning 3. Avsluta med att bre majonnäs/majonnäsblandning över hela tårtan och på kanterna.

Svep gärna in tårtan i plastfolie och ställ i kyl under natten – eller låt den vila åtminstone ett par timmar innan du dekorerar den.

Till garnering behöver du 4 hårdkokta ägg1 burk röd rom, 500 räkor med skal, 1 pkt hamburgerkött och en tub pepparrotsvisp, 12-14 skivor ost, 10-12 skivor kokt skinka samt sallad, tomater, gurka, druvor, citron och dill.

Skala och skiva äggen. Tina och skala räkorna. Gör vackra pepparrotsrosor av hamburgerköttet; lägg det lite omlott på en bit folie, spritsa på pepparrotsvisp och rulla ihop. Lägg rullen i frysen en stund så blir den lätt att skära snyggt. Rulla ostskivor vackert och fäst en druva med tandpetare i varje rulle.

Dekorera smörgåstårtan, först med fräsch sallad och sen med resten av godsakerna. Klicka gärna lite majonnäs här och var på salladen så att resten av fyllningen fäster bra. Använd sen fantasin och skapa ditt eget mästerverk. Och, som sagt, om plånboken är tunn – välj bort de dyraste garneringarna! Ljuvligt god blir den hur du än gör!

Fredagsmys med klassisk paj

Äntligen fredag! Ikväll blir det en retro-klassiker till middag – en korvörekaka. Korvörekaka är en härligt frasig paj fylld med läcker tomatröra och toppad med korvslantar och ost som gärna serverades vid lite festliga tillfällen när jag växte upp. Receptet kommer ursprungligen från en av mammas gamla kokböcker men jag brukar ta lite mer ost än i originalreceptet.

Korvörekaka

Den här goda rätten smakar som en blandning av pizza och paj och är väl värd att återupplivas!

4-5 grill- varm- eller wienerkorvar i tunna slantar
10-12 ostskivor eller 1-2 dl riven ost

Pajdeg
200 g kallt smör
2 msk iskallt vatten
1 krm ättiksprit
5 dl vetemjöl

Fyllning
1 stor gul lök, finhackad
2-3 msk finhackad persilja
2 äggvitor, hårt vispade
2-3 msk smör
1 dl tomatpuré
salt, peppar och basilika

Gör så här: Rör ihop pajdegen i matberedaren, alternativt hacka samman i en skål och blanda för hand med vatten och ättiksprit. Låt degen stå kallt en stund och kavla sedan ut den till en rund platta. Lägg upp på en plåt och vik kanten dubbel, vecka den med pekfingret och tummen. Grädda på 225-250 graders ugnsvärme i 12-15 minuter.

Fräs lök och persilja i smör, späd med tomatpurén. Ta pannan från värmen och rör ner de hårt vispade äggvitorna. Salta, peppra och krydda.

Bred ut röran över det färdiggräddade pajskalet och fördela korvskivorna över. Täck med ostskivor och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i några minuter tills osten smält och rätten fått fin färg. Servera med sallad och kanske en bit gott bröd. Isvatten eller en kall öl är gott till.

 

 

Trevlig Valborg med lättlagad festmeny

I morgon är det Valborgsmässoafton, denna vårens underbara högtid som alltid är lika välkommen – och inte sällan åtföljs av dåligt väder… Det brukar ju vara så, att just Valborg och 1 maj kan vintern komma tillbaka med buller och bång, som om den liksom inte riktigt vill finna sig i att det nu är vår. Men vad gör det? Vintern HAR verkligen rasat ut, och även om det skulle bli ett kortvarigt snöfall eller lite kyliga vindar på Valborgsmäss så vet vi ju ändå att vårvärmen snart är här.

I år firar vi ännu en annorlunda Valborg, då pandemin fortfarande håller oss i sitt grepp. Men det finns ju ingenting som hindrar att ändå fira med en riktigt god middag. Den här menyn är riktigt festlig men passar även för den tunna plånboken. Tänk bara på att desserten ska göras kvällen innan, eller väldigt tidigt på morgonen, för att bli riktigt bra!

Valborgsmeny 2021

Förrätt

Krämig tomatsoppa

Receptet blir lagom som förrätt för 4 personer. Vill du servera den som huvudrätt är det bara att dubbla satsen.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk smör eller matolja av valfri sort
1/2 – 1 msk örtkryddor av valfri sort, t ex basilika, timjan, oregano
400 g passerade tomater (1 burk)
1/2 dl vitt vin eller grönsaksbuljong från tärning
3 dl vatten
1 msk strösocker eller brun farin
1 lagerblad
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak

Gör så här: Hacka löken och vitlöken och fräs den mjuk i olja eller smör. Strö över sockret och örtkryddorna och låt detta fräsa med en stund.

Häll i vinet, tomaterna och vattnet samt lagerblad. Låt soppan koka långsamt på svag värme i ca 20-30 minuter.

Ta upp lagerbladet, mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och låt småkoka ytterligare 5-10 minuter.

Smaka av med salt och peppar och gärna lite färska örter.

Varmrätt

Vårlig lax med potatismos

Knepet är honung och citron – sött och syrligt som blandas och förstärker laxens naturligt goda smak. Hasselnötter kan uteslutas.

4 laxfiléer
Ca 2 msk flytande honung (om du har fast honung så kan du bara värma den lite)
Saft av 2 citroner
salt och peppar

(1 dl hasselnötter, hackade)

10-12 stora ekologiska vinterpotatisar
1-2 dl mjölk
1 klick smör
salt, vitpeppar och en knivsudd strösocker

Gör så här: Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor och lägg i en ugnsform. Salta och peppra och ringla honung över. Pressa citronerna och häll generöst med citron över laxen och strö över hackade nötter om du önskar. Tillaga i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Skala potatisarna och dela dem i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och mosa potatisarna med mosstöt tills det är helt fritt från potatisbitar. Om du tycker det är tungt går det också bra att använda elvisp. Klicka i smöret och tillsätt mjölken lite i sänder och rör om, eller vispa. Smaka av med salt, peppar och en knivsudd socker.

Servera laxen med potatismoset och en god sallad eller kokta grönsaker.

Efterrätt

Maizenapudding

Klassisk efterrätt, len och mild. Sorgligt bortglömd idag, men alldeles underbar! Tillaga den kvällen innan middagen, eller några timmar innan så att den får stelna ordentligt.

6 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Knappt 1 dl strösocker
3/4 dl maizena
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
2 äggulor
Gör så här: Häll mjölk, grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner maizenan och låt alltsammans koka upp. Låt sjuda på svag värme i några minuter, tills blandningen blivit rejält tjock – rör hela tiden. Dra kastrullen från värmen och vispa i äggulorna.

Fördela i portionsformar, eller i en stor skål, och strö lite socker på ytan så att den inte får skinn. Låt kallna i kyl och servera med bär, frukt eller sylt.

GLAD VALBORG!

Måndag med krabbelurer

Kärt barn har många namn, brukar det sägas. Förmodligen är det därför det finns så många olika namn på krabbelurer. Skrabbelucker, pöspannkakor, skravelucker… Det finns förmodligen ännu fler.

Krabbelurer är som en blandning av pannkaka och sockerkaka och görs på en smet som liknar pannkakssmet men med bakpulver i. De tillagas i en plättlagg, eller klickas i en stekpanna, och när de är färdiggräddade doppas de i strösocker (och ibland även kanel). Fantastiskt goda till kaffet eller som mellanmål med sylt och vispad grädde. Superenkelt och jättegott!

Krabbelurer

1½ dl socker
2 ägg
1½ dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna. Rör i ägg och mjölk och rör om till en slät smet. Sätt spisen på mellanhög värme och grädda små krabbelurer i plättstorlek. Doppa gärna i strösocker när de är färdiggräddade.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus