Baka sockerfritt – cupcakes

Chokladcupcakes utan vanligt socker

Det här receptet kom till när jag blev ombedd att baka cupcakes åt en god vän som vill minska på kolhydraterna. Och det gjorde jag mer än gärna förstås!

5 ägg
75 gram smör
1 dl gräddfil
2 msk SteviaVital Bakery+ (kan ersättas med motsvarande mängd valfritt sötningsmedel)
1/3 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1½ msk fiberhusk
1½ dl kakao
1½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och sötningsmedel poröst.  Tillsätt gräddfilen och det avsvalnade smöret och blanda ordentligt. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och rör ner i äggsmeten tills du får en jämn smet. Häll upp i muffinsformar (det blir ca 12 muffins) och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Låt dem svalna helt innan du garnerar dem.

Frosting

½ dl kakao
200 gram färskost typ philadelphia
1½ msk  SteviaVital Bakery+ (eller motsvarande mängd annat sötningsmedel)
½ dl visgrädde eller Creme Fraiche

Gör så här: Vispa färskosten med sötningsmedel och kakao till en fluffig smet. Rör ner grädden och vispa lite till. (Färga med hushållsfärg om du vill) Bred eller spritsa på muffinsarna. Garnera med valfri topping.

Tulpanens dag 15 januari

Idag firar vi Tulpanens dag! Jag älskar tulpaner och tycker absolut dessa vackra, vårliga snittblommor är värda en egen dag. Ett tips: Kolla efter gårdagens buketter, de brukar vara rejält nedsatta och håller ändå länge i vasen där hemma!

Trevlig fredag!

Billiga veckan – pasta med supergod tomatsås

Ibland har man verkligen nästan inga pengar alls. Kontot är nästan tomt, och i plånboken klirrar bara några kronor. Det är ingenting att skämmas för, för det är många i Sverige som har svårt att få det att gå runt, men jobbigt är det. För många blir det snabbnudlar och snabbmakaroner till middag, men så behöver det inte vara. Det går faktiskt att laga till riktigt goda och mättande måltider även på en absolut lågbudget. Den här rätten kräver bara några få – och billiga – ingredienser, som ofta redan brukar finnas i skafferiet, men som smakar fest!

Pasta med tomatsås

Det låter inte särskilt märkvärdigt, pasta med tomatsås, och det är det inte heller, men om man tar sig tid med den och låter den koka riktigt länge så blir det här en middag att verkligen njuta av. I receptet står vatten, buljong eller vin – det sistnämnda ifall du har en skvätt vin som blivit över. Rött eller vitt spelar ingen roll i den här såsen för det blir gott vilket som. Men viktigare än vin är alltså koktiden. För 2 personer behöver du:

1 burk krossade eller passerade tomater
1-2 gula lökar
(1-2 morötter om du har det hemma)

lite olja eller smör, eller båda delar
2 tsk strösocker
salt och peppar
1 dl vatten, grönsaksbuljong (på tärning) eller vin

Gör så här: Skala och finhacka löken och morötter, om du vill använda det. Fräs löken på låg värme i olja eller smör, och tillsätt hälften av sockret. När löken blivit genomskinlig häller du i resten av sockret samt 1 dl valfri vätska (samt morötterna). Låt alltsammans puttra, fortfarande på svag värme, tills vätskan börjat koka in och löken blivit tjock och lite åt det karamelliserade hållet. Häll då i tomaterna, rör om och låt tomatsåsen puttra på svag värme utan lock i minst 30-40 minuter. Rör om då och då. Om du tycker såsen blir för tjock, eller om den ser torr ut, tillsätt bara lite mer vätska. Låt koka tills den är lagom tjock, smaka av med salt och peppar och eventuellt andra kryddor (timjan, oregano, spiskummin… välj efter eget tycke och smak) och servera med valfri pasta.

Billiga veckan – en god linsgryta

Linsgryta med kokosmjölk och thaichili

Den här grytan är verkligen inte särskilt vacker – den blir blek och lite grötig i konsistensen. Men den är desto godare, särskilt om den serveras med ett gott bröd. Till 4 portioner behöver du:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika av valfri färg
2-3 msk olja
4 dl röda linser
4 dl vatten (ev + 1 grönsaksbuljongtärning)
1 burk kokosmjölk
1/2 dl thaichilisås
salt och peppar
(några körsbärstomater)

Gör så här: Skala och hacka löken fint. Fräs i lite av oljan på låg värme tills den blir mjuk och genomskinlig, men utan att ta färg. Hacka under tiden paprikan i småbitar och låt den fräsa med mot slutet.

Häll i linserna och rör om. Tillsätt vatten och kokosmjölk och låt koka på svag värme till linserna är mjuka (ca 10 minuter). Smaka av med salt och peppar och thaichili. Körsbärstomater är gott, om du vill använda det så halvera några och rör ner när grytan är klar. Servera med bröd.

Billiga veckan – några råd och tips

Så här i januari är vi nog många som behöver hålla i pengarna lite, dels med tanke på att vi unnat oss lite extra över julhelgerna, dels för att coronapandemin fortfarande ställer till det ekonomiskt för många. Och det går att laga bra mat med billiga råvaror. Om man försöker se det som en utmaning kan man dessutom vända det till något positivt. Hur lagar jag till en billig vardagsmiddag på billigast möjliga sätt – och hur ordnar jag en festlig söndagsmiddag utan att det gör alltför stora hål i plånboken?

En viktig sak är att planera. Här är några tips:

Gör en veckomatsedel med inköpslista där du kan planera dina inköp och undvik att småhandla. Det innebär dessutom mindre svinn. Men tänk på att vara flexibel, så att du kan utnyttja butikernas lågpriser. Om du exempelvis har bestämt att du ska laga köttfärslimpa med potatis och sås en dag, men butiken har extrapris på falukorv, så är det en god idé att laga falukorv med potatismos istället liksom.

Handla efter säsong så som man gjorde förr, innan allt blev tillgängligt året om. Rotfrukter på vintern och tomater och gurka på sommaren och så vidare. Redan där sparar man en rejäl slant!

Använd rester. En halv lök, ett par morötter som sett sina bästa dagar och en paprika som börjar bli mjuk kan bli stommen i en härlig tomatsås, som du sen kan använda som pastasås eller i en gratäng.

Storhandla inte. Jag vet att många föreslår just storhandling som ett sätt att spara pengar men jag tror att man bedrar sig om man handlar för alltför lång tid framåt – särskilt om man gör det just efter lön, när man känner sig lite rikare än vanligt. Jag brukar handla en gång i veckan, och då kollar jag vad som behöver fyllas på. Lite annat blir det kanske om man beställer hemleverans – då kan man istället planera för två eller tre veckor i taget, men efter samma princip.

Undvik onödiga inköp. Handla basvaror i första hand – potatis, rotsaker, frukt, mjölk – och undvik sånt som är dyrt och ändå bara är onyttigt. Vill man absolut ha snacks så är popcorn betydligt billigare (och något nyttigare) än chips, till exempel.

Vår kokbok

Låt dig inspireras av en klassisk kokbok. De gamla kokböckerna är guld värda i tider av ekonomiska svårigheter. Där finns recept på mat som var vanlig förr, men som idag ofta glömts bort till förmån för ”finare” (och dyrare) mat. Istället för att köpa kycklingfilé – köp en hel kyckling och tillaga i ugnen som på mormors tid. Istället för entrecote – köp en högrev och långkoka. Istället för yoghurt – köp havregryn och koka gröt till frukost. Ja, du fattar principen.

(Och apropå gröt… Gröt funkar både som frukost och lunch, om ekonomin är riktigt skral. Det är både snabblagat, gott och mättande och kräver inte mer än en klick äppelmos, eller lite rivet äpple, för att bli extra smakligt.)

God fortsättning!

Nu säger vi välkommen till 2021, och man får väl ändå hoppas att det blir ett bättre och mer ”normalt” år än 2020. Men jag hoppas att ni trots allt hade en riktigt fin julhelg och att det nya året har börjat bra.

I morgon är det trettondagsafton, så vi får fortfarande njuta av ännu lite julhelg. Själv ska jag fira med en härlig smörgåstårta.

Randiga smörgåstårtan

Det här är en vegetarisk smörgåstårta med inte mindre än fyra läckra fyllningar. Den är så fräsch och god att den blivit en favorit hemma hos oss, och den brukar bli precis lika populär hos köttätare. Du behöver:

10 landgångsbröd

Fyllning 1 – med rödbetor
350 g inlagda rödbetor
100 g fetaost, smulad
några droppar citronsaft
1 tsk honung
salt och peppar

Fyllning 2 – med morötter
2 morötter
1 dm purjo
1 dl creme fraiche
salt och peppar

Fyllning 3 – med pepparrot
2 dl creme fraiche
1 tub pepparrotsvisp
1 tsk curry
det rivna skalet av en citron

Fyllning 4 – med ärter
5 dl gröna ärter
½ dl crème fraiche
salt och peppar

Garnering
3 dl färskost av philadelphiatyp
1 dl creme fraiche
salt och peppar 
rivet skal av en citron

Valfritt frukt och grönt, till exempel paprikaringar, gurkskivor, oliver, klyftade rödbetor, citron eller annan citrus, tomater, sallad, babyspenatblad, groddar, ärtskott, morotsstavar… 

Gör så här: Börja med fyllningarna.  Ge ärterna ett uppkok, häll av vattnet, mixa med stavmixer tillsammans med crème fraiche till en kräm. Salta och peppra.

Rör ihop alla ingredienserna till pepparrotsfyllningen.

Finhacka rödbetorna och blanda med fetaost, droppa i citronsaft och honung och smaka av med salt och peppar.

Riv morötterna fint och strimla purjon tunt. Blanda med creme fraiche och salta och peppra.

Lägg landgångsbröden två och två och bred fyllning 1 över brödet. Täck med ytterligare två skivor och fortsätt med fyllning 2, 3 och 4 och avsluta med bröd.

Blanda färskost och creme fraiche och smaksätt med curry, salt och peppar samt citron. Bred över hela tårtan, även kanterna, och garnera sedan med valfria frukter och grönsaker.

 

Nyårsmiddag med madeiradoftande fläskfilé

Nu är det dags att fira in det nya året. I år blandar vi menyn friskt, från olika kök. Vi börjar italienskt, fortsätter med en klassisk engelsk rätt och avslutar med en klassisk svensk saftsoppa.

Bruschetta

Bruschettan gör du så här: Finhacka 4 tomater och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor och en halv kruka färsk basilika.

Tillsätt en nypa salt och en matsked olja (helst olivolja). Fördela tomatblandningen på 4 skivor lantbröd som du rostat i en nypa smör i stekpannan.

 

Madeirafläsk

En klassisk rätt som jag är mycket förtjust i. Den är så festlig, men går samtidigt snabbt att tillaga. Det går också att byta ut Madeira mot liknande starkvin, t ex portvin eller sherry. Till 6 portioner behöver du:

1 kg fläskfilé
2 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
olja och/eller smör
1 hackad gul lök
400 g champinjoner i skivor 
Drygt 1 dl koncentrerad äppeljuice
1 1/2 dl vispgrädde
Drygt 1 dl Madeira
1 msk osötad senap

Gör så här: Skär fläskfilén i tjocka skivor och doppa dem i mjöl som du blandat med vitpeppar och salt. Värm upp olja och/eller smör i en rymlig panna av modellen traktörpanna och lägg ner löken. Bryn den på låg värme så den får lite färg. Blanda då ner champinjonerna och fräs ytterligare några minuter. Ta upp dem ur pannan.

Smält lite mer smör och lägg i fläskfiléskivorna. Fräs den på medelstark värme i ca 10 minuter. Rör ner lök och champinjoner och låt alltsammans puttra i 10-15 minuter. Tillsätt äppeljuice, grädde, madeira och tomatpuré och rör om tills det tjocknar. Servera med klyftpotatis eller ris.

Tips! Byt ut senap mot tomatpuré. Du kan också, om du får tag på riktigt små och nätta champinjoner, steka dem hela.

Saftsoppa

3 msk potatismjöl
7 dl vatten
3 dl röd saft, t ex hallonsaft eller blandsaft

Gör så här: Koka upp saft och 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ut potatismjölet med resten av vattnet i ett glas. När soppan kokat upp tillsätter du potatismjölsredningen genom att droppa den i saften under vispning. Den tjocknar ganska snabbt och ska nästan få ett uppkok – men bara nästan. Då drar du de från värmen, häller upp den i en skål eller tillbringare och låter den svalna. Servera ljummen med färsk frukt och små skorpor eller biskvier.

Tilltugg under kvällen

Oststänger

2 dl vetemjöl + 1 dl till garnering
100 g smör
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här: Lägg mjöl, smör och 2 dl riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Eller kör alltsammans i matberedaren. Låt degen vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.

Dela degen i 3-4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6-8 cm långa stänger. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Tips: Vill du att det ska gå riktigt snabbt kan du använda frysta smördegsplattor, kavla ut dem till dubbel storlek och skära avlånga remsor. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost av en god sort (gärna en smakrik sort som cheddar eller västerbotten) och grädda tills stängerna blir frasiga och får gyllenbrun färg. Grädda som ovan.

Salta mandlar

Mandlar och nötter är perfekta tilltugg både naturella och salta. Och det är verkligen lätt att själva göra sina salta mandlar eller nötter – prova!

Lägg innehållet i en påse mandlar (ca 200 g) i kallt vatten över natten. Skölj sedan mandlarna, lägg dem i en skål och tillsätt 1/2 – 1 msk havssalt. Rör om och lägg på en plåt och ställ in i ugnen på låg värme – ca 100-125° tills de är torra. Skaka om plåten då och då. Ta ut och låt svalna och servera!

Tips: Gör likadant med andra typer av nötter.

Gott nytt år!

 

Gotländska smaker i julens dessert

Den gotländska saffranspannkakan är en underbar efterrätt – allra helst just till jul, när vi älskar det gula guldet och gärna njuter extra mycket av det!

Saffranspannkaka

Jag brukar koka min egen risgrynsgröt, men har du inte tid med det går det jättebra att använda färdigköpt gröt i rulle. Receptet är anpassat för 6 personer:

Till gröten:

4 dl vatten
2 dl grötris
½ tsk salt
6 dl mjölk
1 msk smör

Till ”pannkakssmeten”:

4 ägg
1 dl socker
50  gram hackad sötmandel och 1 riven bittermandel (eller ett oar stänk bittermandelessens)
½ gram saffran (1 pkt)
en aning mjölk cirka 1-1½ dl

Så kokar du gröten:

Blanda vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillstätt sedan mjölken och koka upp igen. Koka sedan på mycket svag värme, med ett lock på glänt, tills den tjocknat (tar cirka 40-45 minuter). Rör om då och då. Låt gröten svalna innan du blandar den med smeten.

Och så här gör du smeten:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och smöra en långpanna. Blanda sedan den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och riven bittermandel och saffran till en smet. Om gröten är väldigt fast i konsistensen kan du späda med lite mjölk. Den ska bli såpass lös att den går att breda ut i långpannan – men inte alltför rinnig.

Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.

Den gotländska saffranspannkakan serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt. Salmbärssylt är dock inte det lättaste att få tag i för oss som bor på fastlandet, så ta hallon- eller jordgubbssylt – eller varför inte körsbärssylt, det är jättegott!

Julens köttbullar – utan ströbröd

Jag känner många som gärna vill laga köttbullar utan ströbröd i smeten. Det här receptet ger fantastiskt goda och saftiga köttbullar.

Köttbullar utan ströbröd

Om du vill ha extra ”julig” smak på de här köttbullarna, tillsätt 1/2 tsk kryddpeppar.

800 g blandfärs
2 dl vispgrädde (ovispad)
1 råriven gul lök
1 ägg + 1 äggula (2 hela ägg funkar också)
salt och peppar efter smak
1 knivsudd strösocker
smör till stekning

Gör så här: Blanda färsen med grädde, ägg och lök och persilja och arbeta till en fin smet. Smaka av smeten med salt och peppar och tillsätt också en liten gnutta strösocker, vilket framhäver de andra smakerna. Blöt händerna och lägg köttbullarna på ett vattenstänkt skärbräde och stek dem, några i taget, i en klick smör i stekpannan. Bäst blir de om du först steker dem på ganska hög värme och sedan låter dem steka ytterligare en stund på lite lägre. Räkna med fem-sex minuter för varje laddning.

Det går också jättebra att bara steka dem runt om och sedan låta dem steka färdigt i ugnen. Då lägger du dem i en ugnsfast form och steker klart mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus