Förbered julens goda mat redan nu!

Julen närmar sig med stormsteg och även om det är en härlig tid är det lätt att stressa upp sig. Man vill ju så gärna att allt ska vara perfekt, men grejen är att det inte finns något sådant som en perfekt jul – i alla fall inte utanför filmens värld. Jag tror att de flesta av oss skulle må bra av att slappna av lite inför jul och ta det lite som det kommer.

Ett sätt att kunna göra det är att förbereda så mycket som möjligt av julmaten redan nu. Om man vill laga sina egna köttbullar (och det vill jag!) så går det jättebra att göra dem redan nu och sedan frysa in. Det gäller ju även sånt som revbensspjäll. Det går jättebra att antingen förkoka spjällen och frysa in dem, eller att göra dem helt klara och bara tina dem till julmiddagen.

Framöver kommer jag att dela med mig av mer tips inför julen, och framför allt lägga fokus på enkelheten och på att alla ska kunna ha en riktigt god jul, oavsett hur budgeten ser ut. Recept blir det förstås också en hel del av, som dessa fantastiskt goda köttbullar som en god vän till mig brukar göra just till julbordet:

Julköttbullar

Receptet blir lagom för 6-8 personer om köttbullarna serveras som del av en julbuffé. I receptet ingår fläskfärs men det går precis lika bra att använda annan färs, t ex blandfärs eller nöt. 

500 g fläskfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller mineralvatten
1 ägg
1 riven gul lök
salt, vitpeppar
1 krm kryddpeppar  (kan uteslutas)

smör till stekning

Gör så här: Låt ströbrödet svälla i mjölken en liten stund. Tillsätt sedan resten av ingredienserna till köttbullarna, blanda snabbt och noga till en jämn smet och forma trinda köttbullar av valfri storlek. Stek i smör på medelstark värme tills de blir helt genomstekta.

Andra advent med småkakor och mjuk pepparkaka

Tänk så fort tiden går! Det känns som om det var alldeles nyss som jag tände det första adventsljuset – och på söndag får vi tända det andra. Klart man vill baka något gott också, varför inte en laddning härliga klassiska småkakor och en mjuk pepparkaka?

Mjuk pepparkaka

Det här är en enkel pepparkaka, som går snabbt att slänga ihop men som smakar som om du haft besvär med den jättelänge!

Vispa 2 ägg med 2 dl brun farin eller socker. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl mjölk eller filmjölk (yoghurt går också bra – du kan t o m använda vanligt vatten).

Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten.

Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat om du använder fil eller yoghurt), 1 tsk malen kryddnejlika, 1 tsk kanel och 1 tsk ingefära och rör ner i smeten.

Häll i smord och bröad form och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. Kakan blir saftig och god utan att vara onödigt fet eller överdrivet söt.

Tips! För att göra kakan extra festlig kan du garnera den med glasyr när den kallnat.

Lingonglasyr

Det här är en underbart god glasyr som passar perfekt just till mjuk pepparkaka – men det är klart du kan ha den även till andra mjuka kakor.

200 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl lingon eller lingonsylt
(ev lite röd karamellfärg)

Gör så här: Vispa smör och socker med elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt färskosten och vispa lite till. I med lingonen, eller lingonsylten, och – om du vill – några droppar hushållsfärg och vispa lite till. Bred eller spritsa glasyren på den kalla kakan. Garnera gärna med några lingon.

Bondkakor

En svensk klassiker!

200 g rumsvarmt smör 
2 dl strösocker
3 msk ljus sirap
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
75 g skållad, hackad mandel

Gör så här:  Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt mjöl och bikarbonat samt mandel och blanda till en jämn och smidig deg.

Rulla degen till en rulle på ca 4 cm i diameter och låt den vila kallt någon timme. Skär sedan rullen i ½ cm tjocka skivor och grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 minuter.

Fira första advent med speculaas!

Äntligen knackar advent på dörren, och det känns verkligen härligt. Jag älskar den här tiden på året, och jag längtar efter att få tända det första ljuset i morgon. I år blir det pepparkakor av holländskt och belgiskt ursprung till adventskaffet. Kakorna är tunna och knapriga och och innehåller, vid sidan av kryddnejlika, kanel, ingefära och kardemumma även muskot.

Speculaas

Namnet antas komma av det latinska ordet för biskop, speculator, och kakorna ges ofta ett mönster som knyter an till Sankt Nicholas, Sinterklaas. Det här är en lite förenklad variant som inte kräver någon kavling utan som bakas ut som skurna pepparkakor.  Du behöver:

2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl brun farin
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk mald kryddnejlika
1/2 tsk kanel
1/2 tsk mald muskotblomma eller muskotnöt
125 g smör

Mandelspån till garnering

Gör så här: Blanda alla ingredienserna i en matberedare och kör till en deg – eller blanda för hand i en bunke.

Forma degen till en rektangel, ca 25 cm lång. Låt degen vila i kyl, invirad i plast, i ca en halvtimme.

Sätt ugnen på 175 grader och skär deglängden i tunna skivor, ca 1/2 cm. Lägg kakorna på bakplåtpappersklädd plåt och garnera varje kaka med ett mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter, tills kakorna fått vacker färg.

 

Sånt där som är bra att ha på lut i skafferiet…

Jag gillar att laga mat från grunden och jag köper gärna lokalproducerat närhelst jag har möjlighet. Men det är klart att man också måste kunna fixa till en middag lite snabbt ibland. Därför försöker jag att alltid ha sådant som pasta, ris och konserver och även olika smaksättningar och såser på lut i skafferiet. Har man en burk tonfisk, krossade tomater och ett paket spaghetti, och kanske en burk oliver eller kapris, går det snabbt och lätt att laga till en god tonfiskpasta när hungern sätter in.

Det är förstås bara ett exempel. Men här är i alla fall några av mina favoriter att ta till när tiden inte räcker till för långkok eller andra tidskrävande måltider:

Konserverade tomater

Jag har alltid konserverade tomater hemma, krossade såväl som hela och passerade. Jag passar på att köpa när det är extrapris för man vet aldrig när de kan komma till pass.

Tonfisk

Perfekt att ta till när plånboken är tunn eller när man bara vill att det ska gå snabbt, antingen i en sallad eller i en pastasås.

Sardiner och makrill

Gott som pålägg på macka eller till kokt ägg. Sardiner är också gott på varma smörgåsar – bara att bre smör på formbröd och lägga över sardiner. Lite kryddgrönt och pressad citron över gör det hela till en festlig vickning. Bara att gratinera mitt i ugnen på 200-225 grader i några minuter tills brödet blir lite knaprigt och pålägget varmt.

Majskorn

Majskorn passar till allt. Som tillbehör till kött och fisk, som inslag i en sallad eller i en pastasås.

Bönor och kikärter

Bönor och kikärter är oslagbart att ha i skafferiet. De kan sköljas och ätas som tillbehör till vilken middag som helst, eller ingå i en tacogratäng. Kikärter använder jag gärna som stomme i currygrytor, det är jättegott tycker jag.

Pasta och ris

Jag har alltid pasta och ris hemma. Jag försöker att ha både lång och kort pasta och ett par sorters ris. Jag vill inte heller gärna vara utan couscous, det är gott till det mesta tycker jag.

Torkad frukt

Russin, aprikoser, katrinplommon… Gott som det är eller i matlagning och matbröd.

Mjöl och torrjäst

Jag använder helst färsk jäst men det är aldrig fel att ha några påsar torrjäst i skafferiet. Rätt som det är blir man sugen på att baka något gott och om man då inte har jäst hemma känns det ju lite surt.

Kryddor och smaksättare

Kryddor kan man aldrig ha för mycket av. Jag ser gärna till att även ha vitlökspulver och lökpulver, ifall jag skulle ha slut på färsk lök och vitlök. Jag har också chilisås hemma, både den snälla varianten (typ Heinz) och lite tuffare chilisås. HP-sås får inte heller fattas i mitt skafferi, det är galet gott till korv, ägg och liknande.

Det finns förstås mycket, mycket mer som passar perfekt att ha i skafferiet – vilka är dina bästa stapelvaror?

Fredagsmys med ”vit” pizza

Äntligen är det fredag! Varför inte njuta av en hembakad pizza till fredagsmyset? Så här gör du en riktigt god pizza bianci, alltså en vit pizza utan tomatsås.

Pizza

Degen räcker till 4 pizzor, baka ut den antingen till 4 runda eller en stor familjepizza! Istället för tomatsås så penslar du degen med lite olivolja innan du lägger på fyllningen

2 ½ dl ljummet vatten
2 msk olivolja
½ tsk salt
6 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl & 2 dl durumvete

Gör så här: Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, olja, mjöl och salt. Arbeta ihop till en smidig deg och jäs övertäckt i ca 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper och dela den i 4 delar. Kavla varje deg till en tunn, rund pizza. (Eller kavla ut till en stor familjepizza). Lägg på fyllning och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Pålägg:

Smörfräst bladspenat, mozzarella och pesto

Salsiccia (italiensk fläskkorv), färska tomater, riven parmesan och svarta oliver. (Dra skinnet av korven, skär den i tärningar och fräs den i olivolja innan du fördelar den på pizzan!)

Färska basilikablad, gröna oliver och mozzarella

Parmaskinka, mozzarella och ruccola

Mozzarella, riven pecorino och generöst med svartpeppar

 

Festlig middag på Alla Helgons dag

Idag firar vi Alla Helgons dag. Det är en mysig högtid, tycker jag, när man kan tänka lite extra på de nära och kära som lämnat oss och tända ljus på deras gravar. Jag tycker också det är värt att fira med en god och festlig middag. Idag lagar jag denna läckra pastarätt:

Pasta med mangold och bacon

Mangold är en ljuvlig grönsak. Den påminner om spenat, och kan användas på samma sätt, men är egentligen släkt med rödbetan. Den har odlats i hundratals, kanske tusentals år, och är både lättodlad och nyttig och dessutom otroligt god. Till 4 portioner behöver du:

2 paket bacon
1 knippa mangold, ca 400 g
en klick smör
en skvätt grädde (drygt 1 dl)
1 äggula
1 dl riven ost av Grevétyp
1 äggula

Valfri kort pasta

Gör så här: Rensa mangolden från eventuellt grus och skär den i strimlor. Om du vill ha med stjälkarna skär du dem i små bitar. Fräs ett par minuter i en klick smör i en stekpanna, och tillsätt sedan bacon. Låt fräsa tills bacon får lite färg och blir lite knaprigt, och häll sen i grädde i pannan. Rör om och låt puttra på svag värme några minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av den i ett durkslag och häll sedan tillbakja pastan i kastrullen. Rör ner mangold- och baconfräset, samt den uppvispad äggulan och osten. Rör om tills äggulan stelnat och osten smält och servera. Jättegott!

Laga en värmande pumpasoppa till Halloween

Nu är det Halloween igen, en härlig helg när vi tänder ljus, äter god mat och godis och ser på skräckfilmer. Många frestas att tro att det här är en amerikansk högtid, men så är det inte alls. Halloween har urgamla anor.

Halloween, eller All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton i de engelskspråkiga länderna. Dess ursprung kan spåras till den förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades just denna dag för att markera att sommaren var över och att vintern gjorde sitt intåg. Samhain betraktades också som den natt då de döda återvände till jorden. För att vägleda dem och skrämma bort häxor och annat ont tände man eldar och ljus i nattmörkret.

Man ägnade sig också gärna åt fester och olika upptåg just denna natt. Människor maskerade sig och gick från hus till hus och tiggde ihop till kalas – och om man fick gå tomhänt från ett hus straffades värdfolket genom upptåg av olika slag.

Under dessa skämtsamma vandringar kom den numera så välkända pumpalyktan till – fast från början använde man rovor istället för pumpor. I de engelskspråkiga länderna kallas den Jack o’lantern, och namnet sägs härröra från en smed vid namn Jack. Jack var för ond för att få komma in i himlen, men var heller inte välkommen i helvetet eftersom han en gång överlistat den lede själv. Därför var han dömd att för evigt vandra i mörkret, och för att lysa upp vägen hällde han glödande kol i en rova som han bar med sig.

Numera är det dock pumpalyktor man förknippar med Halloween och pumpan går som en röd tråd kring hela firandet. Det är ingen slump för det är just så här års som pumporna skördas och är som finast. De finns nu till bra pris i butiker och på grönsakstorg, så varför inte laga en riktigt härlig pumpasoppa?

Krämig pumpasoppa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja eller smör
500g skalad, urkärnad pumpa, t ex butternut eller Halloweenpumpa
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl grädde
salt och nynald svartpeppar

Garnering

knaperstekt bacon i småbitar
gräslök eller persilja

Gör så här: Hacka löken och finhacka vitlöken. Skär den skalade pumpan i bitar. Fräs lök, vitlök och pumpa i matfettet på medelvärme i en soppgryta. Rör om då och då och se till att det inte får färg – det ska bara bli mjukt. Det tar ca 10 minuter.

Höj värmen något och häll i vinet. Låt detta fräsa någon minut och smula sedan ner buljongtärningen och häll i vattnet. Låt puttra på medelvärme under lock i 5-10 minuter.

Dra kastrullen från värmen och mixa soppan med en mixerstav. Ställ tillbaka den på plattan och rör ner grädden. Låt puttra i ytterligare 8-10 minuter. Häll upp i soppskålar och strö över bacon och gräslök. Servera med ett gott bröd.

Tips! Garneringen kan varieras efter tycke och smak. Hackade nötter och en klick gräddfil eller smetana är jättegott till exempel. Du kan också strö över pumpafrön.

 

Ratatouille passar till det mesta

Ibland blir jag galet sugen på ratatouille, denna härligt smakrika sydfranska grönsaksrätt som är så billig att göra men som smakar så festligt. Den kan ätas som den är, eller till en god kötträtt – eller varför inte till stekt fisk? Det är också jättegott att gratinera den färdiga grönsaksgrytan i ugnen med lite riven ost på toppen, och äta till ett gott bröd.

Det finns hur många recept som helst att tillgå – här är två av mina favoriter!

Ratatouille med aubergine

1 röd lök
1 gul lök

4 vitlöksklyftor
800 g aubergine
2 röda paprikor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 1/2 grönsaksbuljong eller, om du vill ha lite festligare ratatouille, vitt vin
1 burk krossade eller passerade tomater
salt och svartpeppar
2 tsk torkade örter, t ex timjan eller oregano

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikan. Grovhacka auberginen och paprikan. Fräs löken mjuk i hälften av oljan på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt resten av oljan och lägg i aubergine och fräs i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt paprikan, tomatpuré, buljong, lagerblad och de krossade tomaterna. Låt grytan puttra på svag värme ca 30 minuter och krydda sedan med örtkryddorna.

Ratatouille med purjo och zucchini

1 purjolök
1 gul lök

3 vitlöksklyftor
400 g aubergine
400 g zucchini, valfri färg
1 paprika av valfri färg
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 1/2 dl vitt vin (grönsaksbuljong går också bra)
1 burk krossade tomater
salt och svartpeppar
En knippa färska örter – t ex oregano eller timjan

Gör så här: Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Kärna ur paprikan. Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan. Fräs löken i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini och aubergine fräs i ytterligare 10 minuter.

Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin, lagerblad och de krossade tomaterna. Låt grytan puttra på svag värme ca 30 minuter och krydda sedan med örtkryddorna.

Ratatouille – här serverad till torsk.

 

Räkmackans dag den 14 oktober

I morgon firar vi Räkmackans dag. Och visst förtjänar en klassiker som räkmackan en egen dag i matkalendern! Köp i din närmaste fiskaffär, avnjut på café eller gör din egen – och njut!

Klassisk räkmacka

Det finns förstås tusen och ett sätt att göra räkmacka. Det jag alltid vill ha  (förutom räkorna så klart) är majonnäs, ägg och dill och en citron-eller limeklyfta. Brödet kan varieras på alla möjliga sätt – från mjuk tekaka till grovt rågbröd – kanske lägger man till lite fräsch gurka eller tomat… Alla sätt är bra utom… Ja du vet. Till 4 räkmackor behöver du:

1 kg räkor (frysta med skal)
4 ägg
smör
4 brödskivor, t ex lättrostad formbröd, grovt rågbröd, klassisk tekaka, polarkaka…
grönsallad eller annan sallad
4 msk majonnäs
1 citron eller lime i klyftor eller skivor
dill
Annat som du gillar, t ex gurka, tomat, 

Gör så här: Tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem kallna.

Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.

Bred smör på varje brödskiva. Lägg på sallad och skivat ägg på bröden och ovanpå generöst med räkor. Toppa med en klick majonnäs, citrusklyftor (eller skivor), en dillkvist och andra tillbehör.

Bitte Assarmo
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Bloggar om: Mat och bakning med skånsk husmanskost i fokus