Lantrasföreningen Bondkatten (kattmyt 10?)

LRF påstod i sitt remissvar till den nya djurskyddslagen att den svenska bondkatten stod inför sin snara utrotning om man införde registreringstvång för katter utanför tätorter. Nu har vi ny lag sedan 2020-06-15, som bland mycket annat innebär att kattägare måste förhindra oplanerad avel. Gäller även landsbygden.
Döm om min förvåning att det under hösten 2020 bildats en förening för bevarande av den svenska bondkatten! Inte att förväxla med huskatter. Huskatter är alla katter utan stamtavla hur ”äkta” de än ser ut. Läs mer https://www.lantrasforeningenbondkatten.com/ 
100.000 hemlösa katter påstår föreningar, försäkringsbolag, veterinärkliniker och liknande att det finns. Katthemmen håller på att sprängas av alla oönskade bondkatter. Är den nybildade föreningen ett skämt? Nej, troligen inte. Jordbruksverket har 2020-12-16 godkänt ”Avelsprogram för Svensk bondkatt”. Precis som det finns lantrasföreningar och avelsprogram för gotlandsruss och linderödsgrisar.
Läs och bedöm! Vad tror ni?

 Bondkatt tillika huskatt.

God Jul!

Stämningsfullt eller hur? Det är Nisse som sitter och torkar. Han kom nyss in med fukt i pälsen och lera på tassarna. Han har ett gott hem att komma till. Många andra katter har det värre.

Vintersolståndet är passerat. Vi går mot ljusare tider. Svårt att tro när dimman och mörkret ligger som en kall våt yllefilt över oss.

Halloweenkatt

Finaste pumpan! Konstnären bakom verket heter Felicia.

Julklappstips

Flerfaldigt prisbelönta barnboksförfattaren Mari Bister går från klarhet till klarhet! Hon har påbörjat en ny serie böcker för barn som kommit lite längre i läsningen.

Tidigare utgivna på Idus förlag (www.idusforlag.se ) är bl a Gräsandsäventyret (om skräp i naturen) och Hundäventyret (om hundar i varm bil).

Allra första boken i serien om Djurdeckarna Katthemsäventyret rekommenderas av Djurskyddet Rede (www.rede.se ). REDE står för Respekt, Empati, DJUR och ETIK.

Böckerna används också bl a på 4H-läger runt om i landet, på flera av Sveriges naturum i nationalparkerna och hos Naturskoleföreningen.

Både Mari Bister och illustratören Kristian har tilldelats varsitt miljöpris för sina insatser att sprida kunskap om djur och natur bland våra yngsta.

I hennes senaste bok Förgiftningen råkar två katter, en hund och en igelkott illa ut. Är de sjuka? Har de ätit något olämpligt av misstag? Är det någon som med flit vill förgifta djuren? I så fall varför och vem? Boken tar också upp vad djur kan bli dåliga av att äta hemma.

Att djur kan må dåligt av både julstjärna och hyacinter vet jag av egen erfarenhet. Och de åt inte ens av dem, utan det var enbart doften.

Jag hade kanske fel 27/4 …

… när jag skrev att fästingar inte har några naturliga fiender. En enkel googling säger att
”Fästingar har många naturliga fiender. Man har kunnat konstatera att parasitsteklarskalbaggar (bl.a. jordlöpare och kortvingar), enkelfotingarfåglarspindlar (bl.a. vargspindlar) och myror (bl.a. ettermyror) äter fästingar.”

MEN
Naturhistoriska riksmuseet skriver såhär på https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fragajourhavandebiolog/aktuellfraga/fragasvar/vilkenfunktionharfastingen.9005238.html

”Det finns nog inte så många andra djur som tycker att fästingar är nyttiga för dem. En del djur äter fästingar ibland, men knappast något djur behöver äta just fästingar. Men fästingar finns för sin egen skull och struntar glatt i det.
Fästingens affärsidé fungerar uppenbarligen i naturen. Deras utseende, fysiologi och beteenden fungerar tillräckligt bra för att resultera i fästingbarn och fästingbarnbarn. Vilka djur som är nyttiga beror väldigt mycket på vem man frågar.”

Den vilda jakten på näbbmössen

    ”Man måste samla sig och hjälpas åt”, tyckte grannens alla gula katter och gick på bred front ut på jakt. De små näbbmössen är populära att fånga, men inte särskilt goda att äta. En väninna skickade bilden. Det är alltså hennes grannars katter.
Det tycks också bli ett fästingår i år. Otaliga är de jag plockat på mina katter. Små, små i pälsarna och stora, svarta, runda och blodfyllda sprattlande på golven! Huuu! Har fästingar några naturliga fiender? Nä, tyvärr.

Nu gäller det …

… ikväll kl 21.00 närmare bestämt. Ska lille Harry II sitta i fällan eller inte? Är hen en hon eller han? Den lille morraren har bosatt sig på vinden på vårt lantställe och vill inte låta någon röra vid hens lekamen. Hen stryker sig mot allt i närheten – allt utom våra händer. Dem fräser hen åt, om hen inte morrar högt och ljudligt vill säga.

Hen måste vara Harrys syster eller bror. Det är egentligen bara Harrys vita tassar som gör att vi kan skilja dem åt. När Harry II kom funderade vi på att döpa om Harry till Harry I. Men vi kom fram till att man väl inte kan kalla en hankatt för Harry I. Kanske blir det så att Harry II får heta Harry Ett istället. Vi får se. Först ska hen gå i fällan.

Närkontakt med sjukvården

Nu har det gått så lång tid sedan förra inlägget att måsungen väl flyger själv! Jag skrev då ”att själv klättra ner i gropen och hämta upp ungen var liksom inte att ens tänka på”. Och kanske var det då det började. En smärtsam stelhet i nästan hela kroppen, någon dag senare exploderade en oerhörd smärta i hela högra benet.
Ett samtal med 112:s akutsjuksköterska klargjorde att ”Nä, vet du vad, lite ont i ett högerben kan du inte få åka ambulans för. Det får du klara själv.” Hon skulle väl sluta sitt pass och ville hem. Nytt samtal några timmar senare: ”Så kan du inte ha det! Du ska få hjälp! Jag skickar en bil, men det kan ta en stund.” Ambulansen kom ca 6 minuter senare!

Medicindoktorns svar blev som väntat ”Inte blodpropp”. Ortopeddoktorn behövde tre dagar på sig för att skriva ”misstänkt Piriformissyndrom” i en mycket omfattande journalanteckning.

Då hade redan Borgmästargårdens VC dr Herta konstaterat ”misstänkt diskbråck”, gett mig kryckor, dubbelt så stor dos morfin och bokat in röntgen. Den skulle visserligen bli av i oktober, men återbudslistan innehöll en tid 2 dagar senare. Morfin hjälpte föga. Morfin plus Panodil / Alvedon eller liknande – lite bättre. Nu har det gått nästan en månad och kanske ska det onda gå över så småningom.

Katterna på landet har fått klara sig lite mer på egen hand med hjälp av grannen Bengt.

Nyinflyttad

Oj, vad tiden går och så var det vår och varmt och sen snö och minus … Inget är som förr, tycks det. Jo, kattungarna som föds!

Denna lilla sockertoppssöta ungkatt började synas vid vårt lantställe kring årsskiftet. Lite då och då. Grannbonden känns inte vid honom. Han (katten alltså) har setts vid andra gårdar, men fått vända i dörren. Nu har han flyttat in hos oss. Starkt kämpat att ta sig in i en TNR-koloni med 5 riktigt stora hankatter!

 

Jag har noterat på flera kattföreningars hemsidor, bloggar och facebookar att man närmast skriker efter fler aktiva. Medelåldern är hög och risken för utbrändhet är stor. Det är KKS och FHHK jag närmast tänker på. Ska verkligen ansvaret för ett av Sveriges största djurskyddsproblem ligga på ideella föreningar?

Kan en katt vara mörkrädd?

Det här var tänkt att publiceras fredagen 25 januari och varför blev det inte så? Hmmm, tryckte kanske inte på publiceraknappen eller gjorde jag det? Den modige vargskytten får vi ta imorgon.

Efter gårdagens (=torsdagens) långpromenad i ostlig motvind och någon minusgrad tyckte jag att jag gjort mig förtjänt av en god natts sömn. Så blev det nu inte riktigt.
01.25: mjau, MJAU, MJAU (Fritt översatt: Jag är hungrig!) Därefter ett skutt upp i sängen vid huvudänden. Stryker med tassen på näsan och brrrrtttt (betyder: Seså vakna nu!) Skuttar glatt runt min lekamen och jamar några gånger rakt in i höger öra. För husfridens skull tar jag mig under protest upp och ger honom mat. Lite mer än jag annars brukar ge vid tvåtiden med baktanken att han inte ska komma igen förrän kanske vid fem.
Somnar igen ganska snabbt och tycker jag bara precis blundat någon sekund när jag väcks av ett närmast desperat kattVRÅL vid sovrumsdörren. ”Du kan inte va hungrig nu igen!” För att inte maken också ska vakna stiger jag upp.
Klockan är 03.16 och när ljuset tänds rusar Bosse mot sandlådan. Jo, han talade ju högt och tydligt om för mig att ”Jag behöver gå på toa, men det är så mörkt så jag vågar inte gå själv!”
Gräver intensivt några gånger, tystnad och så gräv igen och så kommer han glatt skuttande. Big-thing avklarat! ”Nu vill jag bara ha mat också!”
03.45 vaknar av högljudda diskussioner på ett främmande språk nere på gatan. Tidningsbärarna.
04.16 Hopp och skutt över både maken och mig. Ett glatt kvittrande brrrttt, brrttt, brttt! ”Opp o hoppa, nu vill jag leka!”

Varje natt är inte sådan, men ibland kan jag inte låta bli att tycka att han är sötast när han sover.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com