Kattmyt 8: 100.000 hemlösa katter …

… myt eller verklighet? Nu sticker jag ut hakan ordentligt!

Siffran har använts under de 20 senaste åren sen jag blev engagerad i katters välbefinnande. Och kanske tidigare. Foderföretag, föreningar, lagstiftare, katthem – alla tycks vara överens.

Är det en myt eller är det verkligen fortfarande så illa trots alla ideella kattföreningars arbete med omhändertagande av katter? Trots all information, trots lagändringar …
Vilka ska räknas till de hemlösas skara? De tamkatter (=innekatter) som verkligen blir övergivna naturligtvis och deras avkomma. Om de överlever …
De som lever kring hus och gårdar på landsbygden med mat och bostad i stallar och halmlador?
De som är ”ägda”, utan att vara ID-märkta och registrerade i DjurID, och tar sin dagliga inspektionsrunda i omgivningarna?
De som egentligen har det ganska bra trots att de inte är innekatter?
De som stolt lever hos mer än en husse/matte?

Jag har själv stött på dem alla och skrivit om dem förr. Sonja som förtvivlat sökte ett hem till sig och sina sju ungar. Randige Olle, den gamle tandlöse överlevaren. Juns bortjagad från sin gård av en yngre hane. Harry som nu lever livet som omhuldad katt på minst tre gårdar. Alla är nu givetvis kastrerade, ID-märkta och ägarregistrerade och fick fortsätta att leva som tidigare med dagliga inspektioner av reviren. Det var deras val – inte mitt. När vintern blev för våt och kall valde de att flytta in, men med möjlighet till utevistelse. Detta är långt ute på landet. Så kan man givetvis inte göra inom tättbebyggt område. Kattens väl och överlevnad gäller.

För några år sedan gjorde SVEKATT en enkätundersökning hos landets katthem. Hälften svarade på enkäten och en trött medarbetare utbrast att ”detta artar sig att bli en mardröm”. Den enda fråga som ställdes var ”hur många kattungar har ert katthem tagit hand om”. Minns inte antalet, men det var många.

Kanske är det dags att göra en ny inventering gällande både vuxna och ungar? Men först måste man vara överens om vilka som är hemlösa.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com