Kattmyt 7 Katter är ensamdjur som absolut inte vill ha någon kompis

För några dagar sedan fick jag ett mejl från en läsare på detta tema. Hon ville att hennes 7-månaders katt skulle få en kompis att leka med och övertog en ettårig katt. Men det gick inte som planerat. Daisy, som hennes katt heter, ville inte ha någon lekkamrat och den nye visade sitt missnöje genom att kissa i sängen. I och för sig något den gjort även på sitt tidigare ställe. Daisy mobbade den nye genom att använda dennes liggplatser, äta den andres mat och använda bådas sandlådor, men samtidigt kunde de ibland leka lite tillsammans.

Hur som helst så fick ettåringen flytta igen. Kattkiss i sängen är inget kul alls. Varför blev det då så? Det framgår inte av mejlet om de båda är kastrerade. Daisy är ju klart revirhävdande, men kanske hade hon med tiden accepterat den nye. Kanske inte älskat den, men accepterat. Kanske hade Daisy bättre kunnat acceptera en yngre katt.

Erfarenheterna från ”kattflocken” på vårt lantställe är, att om det kommer någon ny så blir det stök under en period. ”De gamla” känner ju inte ”den nye”, dess lukt och beteende och de går undan och är mycket försiktiga. Sätter sig gärna i säkerhet högt upp med utsikt över situationen. Eller gömmer sig. Eftersom det nästan enbart är hankatter som kommer, så brukar det lugna ner sig efter att ”den nye” blivit kastrerad. Då luktar den inte farligt längre.

Hur man ska göra för att introducera en ny katt är det skrivet mycket om både på kattexperters sidor, foderföretagens och djursjukhusens och naturligtvis kattföreningarnas sidor. De vill ju ”bli av med” sina katter.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com