Kattmyt 6: Katter kan se i mörker

Nej, inte i fullständigt mörker. Myten grundar sig förmodligen på att katter kan se under mörka förhållanden. Det beror på att pupillerna utvidgas för att släppa in mer ljus.
De ser dock betydligt bättre än vi i dåligt ljus t ex skymning och gryning. Varför vill katten lämna sin goa sovplats vid 4-tiden på sommarhalvåret? Då börjar det ljusna, allt är lugnt och tyst. Perfekt tid för lite avkopplande nöjesjakt eller för att stilla hungern.
I fullständigt mörker då? Då tar den hjälp av morrhåren. Kattens morrhår är lika långa som kattens bredd plus lite till. Morrhåren är oerhört känsliga och katten riktar dem lite framåt och känner då vad som finns framför den. Den vet därmed också om den kan komma genom ett smalt utrymme. Liknande känselhår finns lite varstans på kattens framkropp, över ögonen, under hakan, på tassarna och naturligtvis vid öronen.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com