Tyst vår

Körde till vårt lantställe i lördags morse vid 8-tiden. Redan på väg till garaget kändes det annorlunda på något sätt. Fattade först inte vad det var. Det var tyst – inget fågelkvitter, inget levande rörde sig.
På väg ut från stan syntes inget djurliv. Inga ankor eller gäss i kanalen. Inga småfåglar. Igelkottarna är försvunna sedan några år tillbaka.
Motorvägen från Malmö mot Lund och Hurva – samma sak. Inga flygande fåglar i skyn, inga fasaner, inga harar, inga rådjur vid Gårdstånga, inga simmande fåglar i dammen vid Kävlingeån.
Såg inget levande vilt, varken fåglar eller däggdjur på 10 mils färd, inget dött heller vad det beträffar. Bara milsvida monokulturella fält med raps och säd. Vackert ljusgröna fält, men tömt på allt levande. Är det så det kommer att se ut i framtiden? Är det så vi vill ha det?

Väl framme vid lantstället fick jag bekräftat det jag tidigare misstänkt. Näktergalen som sjungit för oss i många år har tystnat. Hen kom för några veckor sedan och drillade lite tveksamt några kvällar. Sedan blev det ju blåst och regn. Nu har hen tystnat.
En ensam hare gick långsamt över ängen. Jo, den gick – skuttade inte.

På vårt vägmöte i början av mars uttryckte en deltagare att ”det finns ju nästan inget småvilt längre”. En annan klagade på att en räv hade skramlat med ”kattafaten” en tidig morgon och väckt honom. ”Det måste skjutas av lite räv. De är för många”, replikerade en tredje. Undrar var de ser alla de rävarna! Inte ens när marken var snötäckt fanns det några spår.

Ge småviltet och fåglarna en chans med dikesrenar och träddungar. Då blir det naturlig mat till rävarna, katterna får ha kvar sin mat och bonden får sova.
Imorgon ska jag åka ut till lantstället igen. Kanske var det bara en tillfällighet att det var totalt livlöst förra lördagen. Vi får se.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com