Hasses funderingar: Jag är en Europé!

Det kom min matte fram till när hon läste Kattliv nr 6 2017 igår kväll. Tänk att hon missat det! Jag är ingen vanlig bondkatt, huskatt eller hittekatt. Jag är en Europé – och det är jag stolt över! Hör bara här:
Vi européer härstammar från fritt levande kattpopulationer i Norden, troligen uppblandade med de katter vikingarna hämtade från Sydeuropa och europeisk vildkatt. 1982 fick vi egen rasstandard i FIFe. Vi ska ha ett eget utseende och får inte utseendemässigt påminna om någon annan ras. Européen har också utsetts till Finlands nationalkatt – de´ ni!

Kattliv skriver att vi bl a är
kraftiga och muskulösa – helt rätt
livfulla, godmodiga och kloka – så klokt sagt, oh yes
anspassningsbara och tålmodiga – bara att hålla med
Men så kommer det:
passar bra i barnfamilj och går bra ihop med andra djur – NÄ, inte jag inte! Jag har haft närkontakt med ett enda barn i hela mitt liv och han lyfte upp mig från golvet i nackskinnet och liksom inspekterade mig, sen tryckte han flera gånger sitt illaluktande, klibbiga lilla pekfinger mot min näsa samtidigt som han sa Tut, tut-tut, tut, TUUUT. Jag kunde inte försvara mig. Det var ju min mammas grepp. Matte räddade mig.
Om de med andra djur menar möss, så okej, men för länge sedan när jag var ung och stark så träffade jag grannen Bengts systers Pixie. En gällt skällande liten sak. Det mötet slutade med att Pixie darrande gömde sig bakom sin matte, medan jag med pälsen stående på ända ända ut på svansspetsen stampade omkring framför dem. Hon lär inte ha närmat sig nån katt efter det.

Enligt Kattliv kan ni läsa mer om Européer på www.europeringen.se och Jordbruksverkets ”Handlingsplan för långsiktigt uthållig förvaltning av svenska husdjursgenetiska resurser under perioden 2010-2020” (http://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/bevara-nyttja-och-utveckla.html ). Fast matte hittade ingenting om katter där.

Hasse

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com