Minns ni Lex Maja?

Maja var katten som svalt ihjäl när matte hamnade på sjukhus och hemtjänsten inte kunde eller ville öppna dörren och ge henne mat och tillsyn. Med hänvisning till sekretessen …
Jag Googlade på Lex Maja och fann detta:

Idag blev lex Maja verklighet | Djurens Rättwww.djurensratt.se/blogg/idag-blev-lex-maja-verklighet
3 maj 2017 – Idag röstade riksdagen igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. Nu ska regeringen lägga fram en proposition som gör detta möjligt.

Nu är lex Maja verklighet | SVT Nyheter – SVT.se
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ar-lex-maja-verklighet
1 sep. 2017 – Riksdagen har röstat igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur utan att riskera att bryta mot tystnadsplikten, rapporterar Länstidningen i Södertälje.

Fast nu har jag läst Veterinärtidningen igen och fann den lilla oansenliga notisen ”Rättelse om Lex Maja”.
Enligt Veterinärtidningen 2017:11 sid 32 är det ovanstående felaktigt:
”Ingen lex Maja har antagits, även om en sådan lagändring har diskuterats. Socialtjänst eller hemtjänst kan fortfarande inte bryta sekretessen för att rädda djur eller anmäla utsatta djur till länsstyrelsen.”

Hur ska det nu vara egentligen? Finns det en Lex Maja eller inte? Enligt min mening är det självklart att ALLA som av någon anledning kommer in i människors hem och ser vanvårdade djur har skyldighet att på något sätt vidta åtgärder för att hjälpa djuret till ett drägligt liv.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com