Och hur gick det här till då?

”Kattunge lämnades att dö i buske” var rubriken på en artikel med bild i dagens SkD. Dock ingen bild på kattungen, utan på ett buskage, kanske där kattungen hittades. Det var en sjuk liten katt. Hur liten framgår inte och ”Djursjukhuset ville inte gå ut med uppgifter om vad som orsakade kattens tillstånd och hur allvarligt det var.”
Glädjande nog är det nu inte bara typ ”övergivna valpar i kartong vid sopstation” som får rubriker på tidningens förstasida, utan också typ ”övergivna kattungar i plastpåsar vid vägkanten”. Kattens status är på väg att höjas! Glädjande känns det också att ”flera intressenter meddelade att de gärna skulle ta hand om den lilla”. Men varför ömmar man mer för en katt som fått en rubrik i tidningen än för alla de 100-tals som finns på Blocket eller på kattföreningarnas hemsidor? De är visserligen inte gratis … Läs gärna mer på http://www.fhhk.se  och deras http://bapplar.blogspot.se/  (Tyvärr funkar nog inte länken. Ni får klippa o klistra!)
Men hur var det nu med den lilla sjuka katten i busken? Var den övergiven av en hänsynslös människa? Kanske … kanske inte. Kanske var den övergiven av en utmattad förvildad kattmamma, som fött alldeles för många kullar under ett alldeles för kort liv.
Vår egen Sonja, som flyttade in på vårt lantställe sommaren 2008, visade först upp tre småttingar. När hon efter drygt ett dygn fattat att hon skulle få bo hos oss och få mat och en egen ylletröja att ligga på, så kom hon med ytterligare två mycket mindre och sjuka ungar. Hade hon tänkt offra de sjuka och rädda de friska och större?
I vårt bostadsområde i Malmö fann jag en gång en missbildad liten kattunge liggande ensam under en buske. Två små barn berättade stolt att de hade matat den några dagar. Den kunde inte gå, utan bara kravla med hjälp av frambenen. Baktassarna var omvridna och den hade ett enormt bråck på magen. Det blev snabbt en tur till närmsta veterinär.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com