Oscar med örat

Fortsättning från igår.

Blodöra kan tydligen uppstå genom att katten skakar på huvudet och att små blodkärl då brister. Det kan naturligtvis även uppstå genom konflikter med andra katter. Oftast blir det ett sår utanpå örat, men det kan tydligen också sippra ut blod mellan huden och brosket. Det bildas en säck där blodet kan koagulera och bli riktigt hårt. Så var det inte i Oscars fall, utan blodet var tunnflytande och sprutade som en liten fontän när veterinären öppnade med en skalpell. Allt tvättades av både utvändigt och inne i hörselgången där det fanns en hel del illaluktande sekret, men ingen öronskabb. 

Sedan var det bara handarbetet kvar. Att förankra huden ordentligt mot brosket så att tillståndet inte uppstår igen.
”Som att sy i en skosula”, tyckte veterinären. Det blev många, många små stygn och tyvärr inte av den sort som löser upp sig själv. De skulle inte klara att hålla samman örat.
Så här ser det ut efter sömnaden. Framifrån och bakifrån och bättre ser det säkert ut om två veckor när stygnen tas bort.

Efter ett dygn kunde han vara ute och nu rör han sig normalt igen. Lutar kanske huvudet lite mer åt högersidan, men verkar inte irriterad och kliar sig inte.

Hur hade det då blivit om han levt i full frihet som förvildad någonstans utan daglig tillsyn? Veterinären trodde att efter lång tid skulle säcken blivit så stor och tung att den spontant brustit och blodet runnit ut, men då hade troligen vätskan och smutsen i hörselgången hunnit ge en ordentlig öroninflammation och utan antibiotika i sin tur dövhet på det örat. Om han hade överlevt så länge.
Även om blodöra tydligen är mycket vanligare hos hundar, men ganska sällsynt hos katter, så vågar jag inte tänka på hur många det finns därute med Oscars problem och som inte blir behandlade. Läs gärna mer på https://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/katter-och-oronproblem/ eller googla – det finns mycket.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com