Stackars Oscar!

Det var ett bra tag sedan sist. Medvetet från min sida, eftersom så mycket annat än bloggläsning händer nu i sommar- och semestertider.

Jag noterade redan förra veckoslutet att två av våra landetkatter, vite Åke och Oscar den gråe, hade något problem med öronen. Båda skakade väldigt ofta på huvudet och kliade sig i öronen med baktassarna. Försök göra om det! Öronskabb? Kanske. Åtgärder vidtogs med det enda som fanns hemma – öronrens = olja och det blev ju som väntat inte alls populärt.
Jag återvände i onsdags och fann att det inte hjälpt ett dugg. Alltså var veterinär kontakt nödvändig. Åke hade mycket riktigt öronskabb och eftersom han är ganska foglig kunde han få en dunderkur i vartdera örat och var helt besvärsfri redan på fredagen.
Oscar är normalt sett hanterbar, men inte just då och vi förstod snart varför. Veterinären lyste med stark lampa genom burgallret mot hans högra öra och sa
”Han har ju blodöra!”
Blodöra på hund har jag sett i något av de många veterinärprogrammen på TV. Skulle vår lille fine Oscar ha fått det och hur?
Han måste ju tas ur boxen för närmare inspektion och det gick väl bra med vänster öra, men höger …
”Nä, nu räcker det!” tyckte Oscar och for iväg och röjde skrivbordet och slet ner persiennerna och lite annat. Datorn och telefonen klarade sig. Tid för operation bokades till eftermiddagen därpå, men med stor risk för att Oscar skulle gå hemifrån efter den hemska upplevelsen.
Han kom inte hem till frukost. Vid middagstid hade han fortfarande inte synts till. Men så plötsligt kom han sakta gående med högra delen av huvudet nästan släpande på trädgårdsgången. Förtvivlan och smärta lyste ur ögonen. Han var så medtagen att han inte protesterade det minsta när jag lyfte ner honom i boxen. Veterinären hade fått ett återbud, så vi kunde komma en timme tidigare.

Så här såg han ut i narkos och med rakat öra. Hörselgången var helt täppt av blodet och innanför fanns ju instängt vax, fukt och smuts. Det luktade vidrigt och måste ha gjort mycket, mycket ont.

Hur kunde det bli såhär? Vi tar det imorgon.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com