En djurskyddsinspektörs vardag …

… var på Löberöds föreläsningsförenings agenda i förrgår kväll. Otroligt många intresserade hade mött upp för att höra Mattias Gårdinger berätta om sin vardag. Om ljudanläggningen fungerat hade det varit intressant, men tyvärr försvann alltför mycket i ett brummande oljud.
Djurskyddet arbetar fortfarande efter en snart 30 år gammal lag! Naturligtvis kompletterad med diverse förordningar och föreskrifter. Plus naturligtvis EU-lagstiftningen som har företräde. Allt medan forskning pågår i både positiv och negativ bemärkelse.
Flera forskningsprojekt har just avslutats gällande smärta hos hästar och grisar. Forskarna har koncentrerat sig på ansiktsuttryck och både hästar och grisar uppvisar samma speciella ansiktsuttryck när de har ont. Väldigt likt människors sätt att visa smärta utan att skrika Aj! Enligt Veterinärtidningen. Törs man hoppas att den kunskapen sprids till både hobbyhästägare och stora grisproducenter?

I Granngårdens kundtidning fann jag denna helsidesannons från Royal Canin. Texten är nog svår att läsa på bilden.

Så här står det: Persern är känd för sin otroliga skönhet. Hennes runda uttrycksfulla ansikte är en ikonisk del av hennes utseende, men den korta käken kan göra det svårt för henne att plocka upp foderbitar. Dessa egenskaper är orsaken till att vi skräddarsytt en kost med exklusiv foderbit specifikt anpassad för perser. När du ger din katt ROYAL CANIN´s rasfoder för perser, ger du henne möjligheten att vara just unikt fantastisk.

I förslaget till ny djurskyddslag står att persern är en så sönderavlad katt att den inte borde finnas. Får vi göra hur som helst med djuren? Förändra dem så att de i det här fallet har svårigheter att äta?
Djurskyddsinspektören tog upp det s k trubbnosupproret. Trubbnoshundar har oftast väldiga problem med andningen och lider ofta av så grav syrebrist att de bara orkar springa några meter. Detsamma gäller för perserkatten, men är svårare att upptäcka. Trubbnosupproret tror jag ledde till att kennelklubben insåg problemet och inte ville stå bakom ett avancerat djurplågeri, utan ändrade rasstandarden. Törs man hoppas på detsamma för perserkatterna?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com