Även svartvita katter har ett värde

Jag läser sällan privatpersoners inlägg på kattföreningars FaceBook-sidor eftersom det oftast bara är puttenuttiga intetsägande kommentarer, men det här fångade mitt intresse.
En ledsen kattägare anklagade en känd kattförening i Malmö för att ha avlivat hennes katt.
Såhär beskrev hon händelseförloppet.
Någon skulle alltså ha sett katten spankulera omkring alldeles ensam, fångat och överlämnat den till kattföreningen ifråga. Om ägaren sedan aktivt sökt efter sin katt när den inte kom hem framgår inte, men efter ca en vecka såg hon foto på katten på www.hittakissen.se där föreningen sökte stödhem för den. Ägaren menade att kattföreningen istället borde försökt finna ägaren. MEN när hon kontaktade föreningen var katten avlivad. Hon skrev att föreningens kontaktperson varit otrevlig, inte velat tala om vilken veterinär som avlivat, menat att katten varit i mycket dåligt skick och att hon varit en dålig kattägare, som skulle ha tänkt på sin katt tidigare. Hon fick ingen information om hur och varför beslut om avlivning togs.

Nästa steg i dramat
Vad gjorde sedan kattföreningen åt denna kontrovers? Jo, man beslutade på årsmöte att stänga sin FB-sida! En annan kattförening har tagit bort hennes inlägg, trots att hon bett att det skulle ligga kvar andra till varning.
Igår talade jag med veterinären som avlivade katten och hens version är denna: Katten var inte ID-märkt, vilket gjorde det avsevärt svårare att finna en eventuell ägare, och den var inte kastrerad. Under den vecka föreningen haft den i förvar hade den betett sig som en förvildad katt. Den var gammal och sliten och i allmänt dåligt skick. Man utgick då ifrån att den var herrelös och man tyckte att det kändes meningslöst att söka efter ägare till en sådan katt – tillika svartvit …

Utifrån de uppgifter jag har, så tycker jag att både ägaren och föreningen har handlat fel. Om man kan annonsera efter stödhem kan man också på samma sajt söka ägare till katten. Att skylla på att katten var svartvit är bara dumt. Att som ägare söka efter sin katt på typ ”hitta kissen sajter” är inte lätt. De är alldeles för många och det poppar ständigt upp nya.

Kan kattägare lära sig något av detta? Ja, väldigt mycket!
ID-märk och registrera din katt.
Låt den inte gå ut på egen hand – den kan bli ”räddad”, hamna i ett stöd- eller permanenthem och du ser den aldrig mer.
Den kan bli avlivad, påkörd, angripen av rävar, hundar …

Även om du låter din katt gå ut på egen hand, så är chansen större att du får veta vad som hänt om den är ID-märkt (helst öronmärkt) och registrerad. Även svartvita katter har ett värde.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com