Män, män och … nej, mest män …

I lördagens tidning (28/1 -17) uttalar sig Anicura Djursjukhus i Hässleholm som står beredda inför den sista stora jakthelgen i den tydligen nu pågående vildsvinsjakten:
”Vi har tagit emot minst en skadad hund om dagen sedan i höstas … mest på helgerna, sist 3-4 st … kraftiga sårskador … lårens insida … buken med kraftiga blödningar … magen uppslitsad så att organen hänger ut … blodtransfusioner … behandling av orena sår … stora hudskador …”
Veterinären tycker också ”det är bra om jägarna är goda skyttar … skadeskjutna vildsvin är ännu aggressivare”.
Jo, det kan ju vara bra att döda vildsvinen utan alltför mycket lidande.  Hur gör man då med de skadeskjutna som springer från platsen? En känd jägare förklarade för mig att ”de spårar vi upp sen när hundarna är omsedda och vi själva fått lite mat i oss”. Och stärkande dryck, förmodade jag, och sen är nog skadade vildsvin glömda. Hans reaktion visade att jag hade rätt. Jag såg ingen kvinna i jaktlaget. Vilka utsätter medvetet sina husdjur för risken att skadas? Är det ett nöje? Är lidande värt priset? Jo, för Anicura Djursjukhus! Behandlingen går säkert på försäkringen.
Skördefest i Assam i västra Indien (SkD 17/1 -17 sista sidan i A-delen). Låter väl positivt och trevligt! En lyckad skörd är bärgad och man firar att det tunga slitet är över för denna gång. Det gör man bl a genom att låta bufflar slåss mot varandra. De fredligaste varelser man kan tänka sig tvingar man ihop i våldsamma strider. Mycket uppskattat av festivalens gäster. Titta på bilden, aktiva män med hetsande käppar nära bufflarna. Jag kan inte upptäcka en enda kvinna i publiken.
Rodeo i USA och på andra ställen. Hästar och tjurar, som hoppar och skuttar och försöker kasta av mannen på ryggen? Nä, de struntar i om det sitter någon på ryggen. De vill bli av med den rem som spänts hårt runt deras ljumskar och könsorgan. Utövarna är män, publiken blandad.
I Argentina är det ett folknöje att fälla tjurar genom att dra omkull dem i svansen. Utövarna av denna sport är också män. Tjurfäktningar i Spanien och Latinamerika … Hingsthetsningar i Centralasien … Listan kan göras lång. Se mer på www.peta.org.uk
Sommaren 2016 nåddes vi av upprörande reportage om djurtransporter i gränsövergångar mellan EU och Turkiet. Veterinärförbundet vädjade till jordbruksministern att ta upp den bristande kontrollen av gällande djurtransportförordning med sina EU-kollegor. Sen hände ingenting och ingenting … Den 14 och 15 november (häpp) fanns på svenskt initiativ ett bättre skydd av djur på agendan. Källa pressmeddelande från Näringsdepartementet 11/11.
Och vad fann jag i www.eyesonanimals.com? Jo, under tiden EU pratar, funderar och kanske försöker skriva lite nya instruktioner, så håller KVINNOR ur organisationen på att utbilda östeuropeiska transportörer, chaufförer, poliser, veterinärer m fl i hur man transporterar och hanterar djur under värdiga former (rubriken Trainings)! HÄPP igen!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com