4600 är alldeles för många

Så var det ett nytt år igen! Nyårsafton förlöpte lugnt i vår del av Malmö. Icke så i andra delar och i resten av landet Sverige. Hasse och Bosse var med oss ända tills ungefär 23 sedan uppsökte de sina respektive gömställen för speciellt oroväckande händelser. Vid 2-tiden kom de fram igen.
Nytt år och nya förhoppningar om ett bättre år för djuren. Alla djur. Föreningen Höörs förvildade katter har haft det kämpigt 2016. Läs mer på deras blogg www.fhhk.se Likadant verkar det ha varit hos andra kattföreningar.
Hörde att Swekatt under hösten i en enkät frågade hur många kattungar alla katthem tagit hand om under 2015. De som svarat hade tagit hand om och omplacerat hela 4.600 stycken!
Utöver alla dessa, var och en har naturligtvis en mamma någonstans därute, har troligen minst tre gånger så många avlivats eller dött av sjukdomar. De har naturligtvis också en pappa, kanske en omhuldad ägd katt utsläppt för att få leva ett naturligt liv. Få uppleva glädjen i att para sig, som en äldre man uttyckte det. Många tycker det är OK att släppa ut sin katt på fri fot – utan tanke på konsekvenserna för de förvildade honkatterna och kanske grannens okastrerade honkatt – också utsläppt till ett naturligt liv.
Om frågorna i Swekatts enkät ställts på ett annorlunda sätt kunde de kanske fått fram en aktuellare siffra än de ”100.000 herrelösa katter” som cirkulerat ända sedan jag började engagera mig för dem 2008.
Oavsett vilken siffra man använder när det gäller antalet övergivna och förvildade katter, så är den förhållandevis lätt att få ner – om bara viljan finns. Mer om det imorgon … eller kanske i övermorgon …

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com