Kattmyt 10: Katter känner på sig vilka växter som är giftiga

När vi nu börjar närma oss jul vill jag påminna om att många växter vi sätter in i våra hem kan vara både giftiga och allergiframkallande. Jag minns såväl en kollega, som berättade att hon under hela sin barndom varit förkyld och ordentligt sjuk varje jul – ända tills familjen ett år inte köpte julstjärnor! Då var hon mirakulöst frisk. Allergi mot julstjärnor alltså! Eller en god väns katt, som  för några år sedan blev mycket sjuk några veckor före jul. Slö, snuvig och allmänt kass. En tur till veterinären = en penicillinkur. Ingen förbättring, snarare försämring. Ny vända till veterinären … Varje gång han ringde och undrade ”Va´ fan ska jag göra?” så frågade jag om något hade förändrats i hemmet i samband med att hans katt blev sjuk.
”Nej, ingenting, absolut ingenting. Allt är precis som vanligt.”
Men vad fann jag när jag efter tredje vändan hos veterinären följde med in för en kopp kaffe. Jo, fyra vackert blommande hyacinter högst uppe på bokhyllan! Hyacinterna ställdes i fönsterkarmen i trapphuset och sedan tvärdrag i lägenheten. Någon dag därefter var kattstackaren återställd.
Lika lite som du, människa, ”känner på dig” vad som är giftigt eller onyttigt kan katter eller andra djur göra det. Jag tror inte någon levande varelse har ett extra sinne för det. De äter det som luktar och smakar gott oavsett om det är nyttigt, giftigt eller rentav livsfarligt. Visst kan de vara misstänksamma och tyckas ha ett sjätte sinne, men oftast är det hungern som styr. I magsäckarna på förvildade katter lär man ha funnit både pinnar, barr och jord. Inte giftigt, men inte mättande heller.
Vad som är farligt och vad man ska tänka på i juletider för katter och andra djur står på försäkringsbolags, veterinärklinikers och kattföreningars hemsidor. Spaltmeter alltså. Bara att läsa och lära.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com