Veterinärer … och veterinärer – vågar man lita på dem?

Nisse, som var på rymmen i Löberöd, skrev jag om 17/4 2016. Han kom ju lyckligt hem från ett långt äventyr på egen hand och var tovig, smutsig och chockad. Matte tyckte att han nog behövde en allmän översyn hos en veterinär. Sagt och gjort. Han befanns vara vid god vigör om än lite sliten och han är ju ingen ungdom precis. Men tänderna, tyckte den förtroendeingivande veterinären, TÄNDERNA … Tid beställdes för röntgen och ID-märkning när han ändå skulle sövas.
Såhär skrev veterinären i journalen: ” Meddelar djurägaren om fyndet. 8 tänder för extraktion varav 3 är hörntänder – måste åtgärdas! Katten är utegående och behöver sina hörntänder för försvar. Ber DÄ att noggrant tänka igenom detta. Behandlingen är kostsam (man får räkna med fr ca 4500 kr och upp när det är så många tänder) och ovan nämnda argument kan tyvärr innebära att det bästa och säkraste för katten vore att den fick somna in. Meddelar att katter klarar sig utmärkt utan tänder och kan äta utan större svårigheter men om tänderna är viktiga för kattens jakt och försvar samt att det inte finns möjlilghet för katten att bli innekatt så måste man överväga vad som ger störst livskvalitet. DÄ ska fundera och kontaktar oss åter.”
Hen menade alltså att Nisse skulle befrias från 8 tänder, ägaren minst 4500 kr och bli innekatt. Alternativet var DÖD eller den mjukare varianten ”somna in”.
Hur blev det då? Min förtvivlade väninna fick en second opinion veckan därpå och med ledning av röntgenbilderna tyckte den veterinären att ”Nä, det ser väl inte så farligt ut. Jag skulle avvakta.”
Nisse var pigg och glad och knaprade torrfoder och fortsatte att fånga möss och stolt visa upp dem för matte. När matte var på semester i början av augusti i ett sydligt land hände något som gav honom en stor böld på ena kinden. Matte försökte behandla den under några dagar, men det blev bara tillfälligt bättre. Tid beställdes hos tandspecialist på Det Stora Djursjukhuset. ”Dra ut 8 tänder!? Nä, varför det? Kanske 2, men inget akut nu och vi kan också sätta kronor!”
Nu skuttar Nisse glatt omkring och busanfaller matte. Han har en drän i kinden, tratt om huvudet, sele och – alla tänder i behåll!
Vad ska man tycka? Alltid begära second opinion? eller aldrig?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com