Odla kött? Kunskapen finns

Odla kött? Ja självklart. Om det kan få slut på de förfärliga djurtransporterna, som jag skrivit om flera gånger. Kostnaden för odlat kött har sjunkit dramatiskt på bara några år. Från en enda liten muskelbit kan man få fram 10.000 kilo kött i en odlingstank. På samma sätt som man genom att så ett enda litet tomatfrö kan få 10-tals kilo tomater.
Tidigare har provsmakare tyckt att konsistensen varit ”konstig”. Numera tycker provsmakare att både konsistens och smak är OK och 25 % av de tillfrågade kan tänka sig att gå över till odlat kött. Och varför inte. Köttets smak dränks ju ändå i marinader, kryddor och tillbehör. Konsistensen kan vara genomstekt, medium eller blodig. Eller pulled pork d v s sönderkokt. Hur många har smakat på rått kött? Eller kött stekt helt utan kryddor och salt?
”Med vissa köttyper skulle energianvändningen kunna minska med 96 procent”, säger Julie Gold, docent i biologisk fysik vid Chalmers Tekniska Högskola.
Forskarens vision om en hållbar köttindustri rycker allt närmare. Läs mer härhttp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6417332
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/711685?programid=412
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2842&artikel=6489471
http://www.gp.se/ledare/tobias-wahlqvist-v%C3%A4xtf%C3%B6r%C3%A4dling-och-odlat-k%C3%B6tt-%C3%A4r-framtiden-1.18555

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com