Råvaror

Så har vi åter nåtts av fasansfulla filmer och bilder på oacceptabla djurtransporter. Denna gång vid gränsövergången mellan Bulgarien och Turkiet. EU vill bli av med sitt överskott av nötkött och har valt att skriva handelsavtal med Turkiet. Före det avtalet fanns ingen handel med levande djur till Turkiet. Byråkraterna och politikerna kunde nog inte förstå att det gällde levande djur. Råvara.
100-tusentals lamm fraktas på fartyg från Australien till länderna i Mellanöstern och Östafrika enbart för att dö. Reportage har endast fått göras på de tomma och rengjorda fartygen. Det är förbjudet att filma hur djuren lastas, transporteras och lossas i destinationshamnen.
Det vore ju bra om någon journalist kunde intressera sig för de arma djuren också. Inom Sverige handlar det ”bara” om några timmars panik vid transporter och väntan på döden.
Att människan mår bättre av vegetarisk kost är väl ställt utom allt tvivel, men verkligheten ser inte så ut. Världen över äter vi mer kött än någonsin – och vi kastar mer kött än någonsin. Någonstans har jag läst att kött motsvarande 40.000 nötkreatur kastas i soporna enbart i Sverige varje år. Betänk att de har varit levande varelser med tankar och känslor. Kanske levande transporterats långt under stor stress.
I det tidigare vegetariska Indien äter nu t o m rättrogna hinduer kött. Mängder av kor och bufflar slaktas vid den heliga floden Ganges stränder. Floden är vid Kanpur ett stinkande avloppsdike illa förorenat av blod och kemikalier för framställning av läder. De ansvariga skyller på västvärldens omåttliga begär efter läder. Jag vill påstå att det handlar om pengar.

Viktigt för ett gott djurskydd är en stark lagstiftning – förutsatt att den efterlevs. Viktigast är aktiva konsumenter.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com