Om hundar och katter i bil

Fick ett mail via Skånskans webbredaktion från Laerke Jakobsen, en läsare i Danmark. Häpp! – min kattblogg har blivit internationell!

Hon vill att jag ska skriva om åksjuka hos hundar och katter i bil under semestern. Det är ett ämne jag kan ytterst lite om, så därför bifogar jag hennes information här. CAB-SOT_SE
Att ta med sig hunden och låta den åka med till nya och okända ställen kan vara utvecklande eftersom hunden alltid känner sig trygg och följer sin människoflock, men katten …
Första resan måste leda till en positiv upplevelse för djuret. Jag minns kollegan som fick tvinga in sin nya valp i bilen för en tur till veterinären för vaccinering. Valpen var skeptisk till bilen från första början. Sedan skräckslagen. Han fick aldrig in hunden i en bil igen. Varken god mat eller kända dofter hjälpte. Båda gick miste om fantastiska naturupplevelser p g a det felaktiga agerandet.

Katter vill nog i allmänhet vara i sin invanda miljö oavsett om det inkluderar utevistelse eller om de är innekatter. Det är åtminstone min åsikt. Men det finns ju alltid undantag.
Våra katter på landet har åkt till veterinär minst vars en gång och det har oftast varit ganska traumatiska upplevelser för både dem, mig och veterinären. Nog mest för mig. När Emil, lille godingen, satte sina vackra bländvita tänder i transportburens metallgaller i sina försök att ta sig ut lovade jag honom högtidligt att han skulle slippa bli vaccinerad fler gånger. Det löftet har jag hållit i 8 år och han och alla de andra landetkatterna är fortfarande friska.
Feliway doftavgivare, som Laerke nämner, brukar jag använda på landet under vinterhalvåret när katterna håller sig mest inomhus.
”Annars går de varandra på nerverna”, som en god vän uttryckte det.
Men min Bosse tycker Feliway i sprayform luktar mest pekka och springer bort ifrån lukten. Smaken är som baken – delad.

Viktigt vid resa med hund eller katt i bilen:
LÄMNA DEM INTE ENSAMMA – det kan snabbt bli dödande hett i en parkerad bil
SLÄPP INTE UT DEM PÅ EGEN HAND – överallt finns det andra djur som markerat sina revir och som är skrämmande för en nykomling
Hund- och kattpensionat? Ja, ett bra alternativ om det är seriöst och välskött. Begär alltid att få se Länsstyrelsens §16- intyg för verksamheten.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com