Gudstjänst med husdjuren

Ja, det ska man minsann ha i Vollsjö kyrka på söndag enligt dagens Skånska. Fokus ska vara på naturens och djurens betydelse för oss människor. Psalmer och musik ska gå i naturens tecken. Efteråt blir det grillfest. Vad ska grillas?

För några år sedan fick jag besök på vårt lantställe av två medlemmar i Jehova Vittnen. De kom direkt från grannbonden, som vid besöket höll på att ”mata kossorna”, som den ena sa. D v s utfordra tjurarna som stod uppbundna inomhus i sommarvärmen. ”Jag har nog aldrig varit så nära en ko förut!” kvittrade hon.

Det förde oss ganska omedelbart in på följande frågor:
”Får vi människor behandla djuren hur som helst, utan att behöva ha dåligt samvete för det?”
”Har vi Guds godkännande till att själva avgöra hur vi väljer att behandla djuren?”  och
”Står det något om det Bibeln?”
Med viss ledning formulerade de själva frågorna, men verkade aldrig ha funderat på saken.

Någon vecka senare fick jag en e-post med ett antal bibelcitat. Alla uttrycker att vi får lov att använda djuren för vår vinning, men kanske inte missköta dem.

Citat ur hans e-post:
”Som en avslutning skulle jag vilja lägga fram en profetia som visserligen handlar om hur de andliga ledarna har burit sig illa åt mot folket som de skulle ta hand om på det andliga planet. Men eftersom det dras en parallell till hur herdarna skulle behandla fåren som de skulle ta vård om, så är det ändå ett mycket belysande skriftställe att titta på i detta sammanhang, det är Hesekiel 34:3, 4 Ni använder mjölken, gör kläder av ullen och slaktar de bästa djuren. Ni vallar inte fåren. Ni har inte hjälpt de svaga, inte botat de sjuka, inte förbundit de skadade. Ni har inte hämtat hem de bortsprungna, inte letat efter de vilsegångna. Och de starka fåren har ni behandlat hänsynslöst.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com