Kanske en ny familjemedlem? (4)

Det fick vi på vårt lantställe det senaste veckoslutet – igen. Kanske dumpad, övergiven. Kanske bortjagad från någon av gårdarna i närheten. Den kom springande in och sökte desperat kontakt och mat. Mätt och belåten la den sig sen tillrätta i en fåtölj. Fast det här inlägget skulle ju egentligen handla om kattbeteende …

Om en katt piskar hårt med svansen från sida till sida och har vidgade pupiller betyder det att den är irriterad eller arg. Hundar och katter missförstår alltså alltid varandra! Hunden tror att katten med den viftande svansen är vänlig och vill leka. Missförståndet kan bli ödesdigert – för hunden!

Undvik att titta katten i ögonen eller röra den om den piskar med svansen, lägger öronen bakåt och/eller morrar. Katter är snabbare än man anar och kan bita eller klösa. Om man vill kommunicera med en ”upprörd” katt så titta lite åt sidan och blinka sakta några gånger. Tre gånger brukar räcka sedan förstår den att du är en vänligt sinnad människa. Svik den inte! Man kan också halvblunda en stund. Låt den sedan själv bestämma när den vill komma fram. Tvinga dig aldrig på en katt om det inte gäller livet – kattens liv.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com