Om hundar och katter

Läste nyss på FHHK:s blogg ( www.fhhk.se )att de fått in årets första övergivna kattungekull med mamma. Alla var tillgivna och i tunn innepäls. Vem kan göra så? Hur många andra hittas aldrig utan dör i fukten och kylan? Hemska tanke!

Talade i lördags med en vaktmästare på ett äldreboende i Eslöv. Han är en stor djurvän och har en liten mops.
”Om jag bodde på landet skulle jag ha katt också. Det går inte i lägenhet i stan. En katt måste kunna gå ut och leva lite i frihet.”
Ja, vad svarar man!? Varför tyckte han inte att mopsen skulle ”kunna gå ut och leva lite i frihet”? Varför vill han förvägra katten att leva i trygghet liksom mopsen?

Förvisso har vi själva katter som kan välja ute- eller inneliv på vårt lantställe. Det ligger långt från farliga stora vägar, men det finns andra faror. Såg i fullmånens sken härom natten hur ”något stort” sprang vid häcken. Definitivt större än vår största katt! Varg, räv? Tam hund utsläppt till ”lite liv i frihet”? Vet ej, det gick så snabbt och långtittorna var inte på. Lilla Lisa kom rusande in en stund senare, alldeles svart i ögonen och med allt toet stående på ända. Spåren var borta på morgonen.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com