Världens natur: Katter

På SVT2 har i dagarna gått en fantastisk engelsk serie om katter. Ett av programmen går i repris i morgon 3/1 kl 11.00. Det har gjorts många program om katter, men detta är det mest heltäckande. Alla programmen finns här:   /http://www.svt.se/varldens-natur/

Det är några av världens främsta kattforskare och etologer som gjort en månadslång studie av katter i olika omgivningar. En grupp lever på en bondgård, en annan i en stad och en tredje i en by. Alla förses med sändare och kamera och kan följas på sina promenader. Även för mig som lever nära en kattgrupp har programmen rätat ut en del frågetecken.

Några frågor som forskarna tar upp i programmen är:
Hur samtalar katter med varandra – och med oss? Vill katter ha kattsällskap? Kan de leva många inom ett begränsat område utan stress? Skillnaden mellan katters och hundars beteende i okänd miljö. Är det OK att sammanföra okända katter?

Jag vill uppmana alla som redan har katt, men framför allt de som planerar att skaffa katt, att se programmen. Och naturligtvis alla andra som älskar – eller hatar katter!

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com