Kungen av Teckomatorp

Nu har jag hört om Kungen igen! Den här berättelsen är ”hörsägen”. Den har berättats samstämmigt av tre olika personer, som tydligen alla varit engagerade i hans öde. Jag har själv aldrig träffat Kungen eller hans ägare.

Kungen var en ägd katt, visserligen varken öronmärkt, kastrerad eller registrerad, och han levde sitt liv omväxlande ute och inne. Han fick mat och omvårdnad av ägaren som var mycket mån om sin katt. En dag kom två tjejer och ville ta hand om Kungen och ge honom ett bättre hem. Ägaren vägrade. Efter ytterligare några besök med övertalningsförsök och påtryckningar så tog de helt enkelt Kungen mot ägarens vilja. Får man göra så?

Ägaren lär senare ha pressats på pengar för veterinärbesök, mediciner, mat mm. Det sägs handla om flera tusen kronor. De ville inte visa upp kvitton på kostnaderna. Dessa två personer lär nu försöka övertala en äldre man utanför Landskrona på samma sätt.

En av de personer som berättat detta för mig har försökt ta reda på vad som hänt Kungen via de båda kattföreningarna (se nedan), men båda skyller på varandra. ”Inte vårt ärende – måste vara de andra”. Veterinären vägrar lämna ut uppgifter om Kungen. ”Journalanteckningar lämnas endast ut till ägaren”. Och vem är ägare till en omärkt och oregistrerad katt? Enligt mina kontakter mådde Kungen utmärkt när han stals.

Så här skrev en kattförening på sin Facebook 1 juli 2014: Insamling till Kungen av Teckomatorp Kungen av Teckomatorp har ingen som bryr sig om honom. Nu är han skadad och mataren, en gammal dam vill inte kosta på honom vård. Han är inlagd på Haga Veterinär och vi vet inte hur stor kostnaden blir. Troligen är han påkörd eller misshandlad. I området där han vistas har matare blivit jagade och andra katter misshandlade tidigare. Kungen som han kallas har levt sina fem år utomhus i en frigolitlåda. Det vore underbart om ni ville skänka pengar till hans veterinärkostnader som vi inte vet hur stora de blir och som vi inte kan betala om vi inte får in pengar nu. Skriv i så fall ”Kungen” när ni sätter in pengar på vårt konto. Två frivilliga tjejer har tagit in honom och har inte privata medel att betala hans räkning med därför gör vi en insamling för honom här.

En lång rad av puttenuttiga inlägg följer, men också ifrågasättande varför denna förening hjälper ”den andra föreningen”. Man söker också stödhem eftersom Kungen inte anses kunna återföras till sin ägare efter veterinärbesöket.

22 september 2015 stod detta på ”den andra föreningens” Facebook:
Hur gick det för Kungen från Teckomatorp? Han togs omhand för ca 1,5 år sedan och blev Angeliqas ansvar. Kom till ett hem i Ask, som inte hade råd att betala mat åt honom. Vad hände sen? Hemlös? Avlivad? Död? Flyttad? Ännu ett tragiskt fall som kräver förklaring.

En medlem i en kattförening kände tydligt igen ärendet. Den spontana kommentaren var ”Det var ett jävla smutsigt ärende!”

Varför vill inte föreningarna och tjejerna tala om vad som verkligen hänt? Föreningar ska föra register över sina permanent- och stödhemsplaceringar. Uppgifterna borde vara lätta att ta fram – även veterinärens journal. Om man vill.

Summan av kardemumman: En orolig kattägare undrar om Kungen lever och i så fall i vilket skick. Har fler ägda katter stulits? Pengarna som samlats in till Kungens vård … Vart tog de vägen?

ALLTSÅ Kastrera, ID-märk och registrera din katt för att minimera risken att den försvinner. Eller låt den helst inte gå ut på egen hand i tättbebyggt område.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com