Kattmyt 9

Det var ett bra tag sedan jag körde en hel serie med kattmyter. Jag har några kvar.

Nr 9 heter Att ha innekatter är djurplågeri. Många tycker så.

En katt som är ensam i lägenhet eller hus hela dagarna utan sysselsättning har inte särskilt roligt och sover troligen bort den mesta tiden. Det går dock går utmärkt att ha katt enbart inomhus om man som ägare kompenserar för den motion, det jakt-, klös- och klätterbeteende som katten behöver få utlopp för.

Att innekatter skulle må bra av att få en kattkompis, vilken som helst, är bara ännu en myt. De kanske inte alls gillar varandra. Äldre katt + kattunge är oftast ett misslyckande. I varje fall för den äldre.

Att släppa ut en innekatt för att den ska få leva lite naturligt en stund är också en myt. Den kommer ju ut i en helt främmande värld med nya dofter och ljud den inte alls känner till. Utsläppta innekatter kan mycket väl sitta skrämda och paralyserade under en buske ända tills dörren öppnas igen och den får komma in. Att få möjlighet att sitta i fönsterkarmen och titta ut på fåglar och löv som rör sig uppskattar den mycket mer.

Man måste också som ägare vara medveten om att om man släpper ut sin katt, så kanske den försvinner för alltid. Kanske räddad av någon kattförening om den inte är öron- och/eller chipmärkt och registrerad. OBS! Veterinären tar inte hand om registreringen som många tycks tro. Den får man själv stå för liksom försäkring.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com