Nilsson

En ny liten kattunge är bland det roligaste som finns! Så skrev ett stort och känt djurmatsföretag i ett kundklubbsmail i förra veckan. Och så tycker många, men vart ska man göra av den ”gamla” kattungen? Överge? Skänka bort? Sälja på Blocket?

På vårt lantställe behöver vi inte tänka på att skaffa ny kattunge – de kommer frivilligt. Både unga och gamla. Några övergivna, andra från gårdarna i närheten. Varje år kommer någon ny och de flesta väljer att stanna. Och det får de göra. Tack vare dem är det totalt musfritt!

Söndag morron halv 6 vaknade jag av ett upprört morrande och ylande från köket. Ibland har våra katter lite olika åsikter om vem som ska äta upp det sista torrfodret, men orsaken kan också vara att ännu en hungrig och främmande katt har hittat den långa vägen in. Tände ljuset och såg Stövelnisse sitta vid sovrumsdörren och titta spänt mot köket. Aha, det var alltså en ny.

Steg upp. Iskallt på golvet. Becksvart ute. Två högar på köksgolvet. Nej, inte det ni tror. Inte det jag trodde heller, utan två högar uppkräkt torrfoder inklusive en otrolig mängd mask. Ännu ett bevis på att det kanske var en katt från någon av gårdarna i närheten. Ännu en som inte får den skötsel som ett sällskapsdjur ska ha enligt djurskyddslagen.

Den satt högst upp på vindstrappan. En vacker grå katt med en vit fläck på bringan. Otroligt lik Nils som bodde hos oss en kort period tidigt i våras, men försvann och troligtvis var den som bonden fann död bakom en ko. Fast denne var bara ungefär hälften så stor. Hen reste på sig och jamade ynkligt. Då såg jag att hen även hade vita vänstertår. Det hade inte Nils. Dock var de med all säkerhet släkt.

Hen fick mat och vatten i hallen och våra egna i köket. Senare smög hen försiktigt in, först längs golvlisten, men en stund senare ut på golvet. Hen tittade på mig och jamade. Jag pratade lite med den och svansen flög genast rakt upp och den började stryka sig mot allt – stolsben, dörrposten, golvet osv. Hen hade alltså haft kontakt med människor tidigare och ville gärna bli klappad, men vågade inte komma nära. Ännu en övergiven?

Den åt lite till och sen tyckte Stövelnisse att det räckte och att hen skulle gå och så blev det. Får väl se om hen kommer tillbaka.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Nils februari 2015

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com