Designade djur del 3

Den svarta katten från Bombay? Nej, den skapades för 50 år sedan i USA.

Enligt tidningen Kattliv ville en uppfödare ta fram en katt med ”kort, tät och glänsande päls – som en lacksko”. På utställningar nådde katter med kortast nos och rundast huvud större framgångar än de med normalt huvud. Detta nya ideal, de moderna Bombayerna, ledde på 70-talet till en katastrof för både uppfödare och katter. Längtan efter utställningsframgångar var uppfödarnas drivkraft. Mutationen gjorde att många kattungar föddes levande, men med så svårt deformerade huvuden att avlivning var enda alternativet.

Vad är det som gör att människor tycker så mycket om djur med extremt kort nos och/eller runt huvud, att man offrar djurets hälsa och välfärd?

Vad är det som gör att vanliga friska svarta och svartvita huskatter (bondkatter) ratas på kattföreningars försäljningssidor? Jo, de är just vanliga. De ser normala ut – som katter ska se ut.

Ett välkänt TV-program gästas ibland av en kattexpert. Det talas där påfallande ofta om just de trubbnosiga kattraserna med runda huvuden – de som enligt förslaget till ny djurskyddslag egentligen inte borde finnas till (sid 561). Mera sällan talas det om helt vanliga katter. De som ofta får kämpa sig till ett nytt boende när ägaren tröttnat. De övergivna och förvildade. Herrelösa. Inte utställningsbara.

De svenska uppfödarna av kattrasen Bombay lär vara anslutna till internationella föreningen ”Healthy Bombay Allianz”, som vill föda upp katter utan den gen som är orsaken till missbildningarna.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com