Designade djur del 2

När det gäller Shar Pei, den skrynkliga hunden från Kina, så har det hänt desto mer. De är överrepresenterade när det gäller entropion, en sjukdom som innebär att hunden har ögonlock och ögonfransar inåtrullade mot hornhinnan. Ett tillstånd som orsakar stort lidande förutom att synen påverkas.

Här finns sedan 24 januari 2015 en prejudicerande dom, som innebär förbud att avla på hundar med ögonsjukdomen entropion. Länsstyrelsen i Skåne upptäckte att uppfödare avlade på hundar som haft ögonsjukdomen, men blivit opererade, och förbjöd dem att fortsätta. Ärendet gick ända upp i Kammarrätten där alla överklaganden avslogs och därmed fick Sverige en första prejudicerande dom där generell avelsproblematik tagits upp.

I SVT nr 4:2015 skriver en veterinär om chocken då hon såg sitt första fall av entropion:
”Min världsbild förändrades vid mötet. Det gick inte att undersöka hundens ögon utan att söva honom. Han hade så mycket ansiktshud inrullad i ögonen att vi var tvungna att sy upp ansiktshuden både på hjässan och övre och undre ögonlock. Den aktuella domen behandlar konsekvenser av rasuppfödning, som bara bedrivs ur ett rent estetiskt perspektiv. Utan hänsyn tagen till funktion hos djuren. Uttryckt på ett annat sätt: Hur vi människor designar ett utseende hos en ras utan att ta hänsyn till djurens behov/funktion. En design som kan ta sig extrema uttryck.”

I samma artikel berättar hon också om hur man i USA på ett dog shelter tvingats operera bort båda ögonen på en upphittad och övergiven Shar Pei. Den inåtrullade huden hade skavt mot ögonen så att de endast bestod av ärrvävnad.

I djurskyddslagen står det ungefär att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.

Imorgon handlar det om den svarta katten från Bombay och andra katter.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com