Designade djur del 1

”I ett upprop på Facebook har 519 svenska veterinärer skrivit under ett öppet brev med krav på krafttag mot den osunda avel som idag bedrivs inom vissa trubbnosiga hundraser”. Svensk Veterinärtidning (SVT) nr 10 sept 2015 skriver om det i en 3-sidig artikel. Delar av texten är hämtad ur SVT.

Popularitet hos vissa hundraser kan innebära att även hundarna får betala ett högt pris. Uppropets intention är att ge även trubbnosiga hundar rätt att andas normalt. Många ägare till hundar som opererats för trånga luftvägar rapporterar att de fått en helt ny hund med oväntat stor livsglädje och energi.

Sjukdomstillståndet kallas brakycefalt syndrom och utan operation innebär det ett livslångt kämpande för att få luft. Försök själv andas genom ett sugrör i fem minuter och tänk dig att leva hela livet på det sättet. Det finns ingen samlad bild av hur många hundar som opereras eller hur många som behandlas på grund av stressutlöst andnöd eller kroniska magproblem av samma orsak. Ett stort antal avlivas troligen också, eftersom operationen inte ingår i försäkringen. Ännu fler får troligen leva med sina andningsproblem genom att de uppfattas som stillsamma, filosofiska eller rentav bekväma när de inte orkar leka eller ens promenera.

Veterinärerna ger sex förslag vid samarbetet med SKK och Jordbruksverket. Bl a strängare domarregler vid utställningar, utförligare besiktningsintyg, ingen avel på hundar som fått korrigerande kirurgi i andningsvägarna och naturligtvis, visserligen sist men inte minst, information till ägarna om vilka symptom de ska vara uppmärksamma på för att deras älskade hund ska slippa lida.

Hur kan det komma sig att djur, som inte kan andas normalt på grund av människans önskan om ett speciellt utseende är så populära? De skulle ju egentligen inte alls finnas till med det naturliga urvalet. Det lär finnas uppfödarkommentarer om att vissa avarter är normala för rasen – faller inte det på sin egen orimlighet?

Det finns fler djur som får lida för människors önskan om häftiga alternativt gulliga utseenden. Imorgon tar vi Shar Pei, den skrynkliga hunden från Kina.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com