Vad är bäst för Bamse?

Bamse är en mycket stor och gammal katt. Ägaren säger ibland att han är arton år, ibland tjugo och ibland tjugotvå. Hans rätta ålder är okänd, men vi vet med säkerhet att han är minst femton.

Som liten fick han flytta in från stallet och bli innekatt. Han blev kastrerad, ”annars kan man ju inte ha den i huset” som ägaren sa. Efter några år köpte ägaren ett brittiskt korthår som sällskap åt Bamse, även den en ung hane. Bamse ville inte ha sällskap och protesterade mot nykomlingen genom att börja uträtta sina behov utanför lådan. Lite var som helst. När han gjorde det på den fina persiska mattan fick han flytta ut i stallet igen. Han var ju bara en vanlig svartvit bondkatt.

Stallet är numera tomt och ganska fuktigt och förfallet. Under en tid flyttade flera katter in från de närliggande gårdarna och byn. Det bildades en stor kattkoloni och en förening tog sig an den för att hindra att den växte sig större. De vuxna katterna fångades in, kastrerades och togs omhand i stödhem i väntan på permanenta hem. För de flesta blev det en lång väntan. Några fick återvända till gården och tas omhand som en TNRM-koloni. Kattungarna var lättare att finna nya ägare åt.

Många år har gått och nu finns bara Bamse kvar. Ägaren har inte brytt sig om honom sedan han förpassades till stallet för tolv år sedan, sätter inte mat åt honom och tycker egentligen att han ska ha ”en spruta”. Men Bamse besökte veterinären i förra veckan och befanns vara i hyfsad form för sin ålder. Han har förlorat i vikt, men är inte alltför mager. Han går lite spattigt, tar en tur i trädgården och ligger och vilar under buskarna. Varje dag tar han också en tur till ån i närheten.

Den dam som är bekant med ägaren och som varje kväll i tolv år kört några kilometer för att se till honom, känner att hon har svårt att orka med det. Hon är inte heller någon ungdom.

Vad är rimligt för Bamse och andra i samma situation? En spruta? Flytta honom till ett tryggt hem där han kunde bli innekatt de sista åren? Nej, det är inte rimligt att utsätta en så gammal katt för stressen en flytt skulle innebära. Låta honom vara kvar i sitt revir? Hur många katter lämnas åt sitt öde på liknande sätt? Hur många får flytta in hos snälla grannar? Hur många blir räddade av kattföreningar? Hur många går genom dem ett ovisst öde till mötes? Hur många dör av svält och sjukdomar?

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com