En fortsättning …

… på mitt senaste blogginlägg kommer från en bekant till mig. Så här skriver hon i ett mail:

Det där om hon- eller hankastrering. Skulle du inte kunna skriva om det där med att det är honkatten som föder ungarna så hon skulle kastreras ”först”. Hon hade ju inte fött ungar om hankatterna var kastrerade. Båda två är lika viktiga att kastrera och det finns inget ”speciellt vem”. Kan man kanske hänvisa till ”hönan o ägget” en variant? Jag är alltid så rädd för att någon tar till sig informationen fel och tänker ”aha det är honkatter som ska kasteras”, du vet själv hur folk är. En nykläckt veterinär som gått utbildning i Danmark säger att där heter kastrering sterilisering. Engelskan säger ju nuter och inte sterelize. Kan sånt röra till det för journalister eller är de bara dåliga på att ta reda på fakta.

Jag vet inte riktigt om jag vet ”hur folk är”, men det där med språkförbistring är ju alltid intressant. När en av mina katter behandlats för ett skadat bakben fick jag av den dansktalande polske veterinären veta att han absolut inte fick ”springe”. Nähä, menade han då springa eller hoppa!? tänkte jag naturligtvis. Han menade hoppa – springa fick han gärna göra!

Faktum kvarstår att det krävs två, en av var sort, för att göra fler och givetvis är det lika viktigt att kastrera hankatter som honkatter. Frustrationen hos en fertil hankatt, som inte finner en löpande hona att slösa sin ömma låga på kan driva honom långt. Vi vet. Det är många fertila hankatter som sökt sig till vårt lantställe speciellt under senvintrarna. Närmare bestämt 23 st sedan 2008! De fann ingen intresserad honkatt hos oss heller. Tänk om alla som skaffar katt också skulle kunna vara så vänliga att ta hand om den.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com