Att tala med katter …

… är inte helt lätt. De lyssnar bara precis när de själva vill. Hörde talas om katten som djurskyddsinspektören avlivade för att han ansåg den vara döv. Katten var vit och satt ute på en åker. Vita katter anses ha större risk för att vara döva. Inspektören ropade på katten som naturligtvis inte reagerade. Den hade just då helt andra intressen än djurskyddsinspektörer. Sant eller ej, jag hoppas det är en skröna.

Den lilla boken ”Allt du inte visste om din katt” föll ur bokhyllan tillsammans med några andra små tunna häften. Den inleds med de kloka orden ”om du vill ha en katt som husdjur, kan du mycket väl åka till ett hem för herrelösa katter och välja ut den första lilla blandraskissen som tittar dig i ögonen”. Jo, visst är det gulligt med små kattungar, men glöm inte bort att det också finns många vuxna och äldre katter som vill ha ett eget hem och egna människor som pysslar om dem. Som helt enkelt vill ha ett lugnt boende på äldre dar.

Boken fortsätter med ”Hur uttrycker sig katter?” Jag visste själv inte hur många talande ansiktsuttryck förvildade katter kan ha förrän jag började studera alla dem som flyttat in på vårt lantställe. De uttrycker t ex förvåning precis som vi med stora runda ögon och irritation med svarta pupiller. ”Jag vill busa med dig” sägs med raka och lite sänkta övre ögonlock. Katter som lever i TNRM-grupper eller kolonier jamar nästan inte alls. De kommunicerar med ögon- och kroppsspråk.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com