Ännu en upphittad katt

Någon minut efter att jag publicerat föregående inlägg ringde en bekant och berättade att hon strax innan fått ett samtal från sin revisor, vars ene anställde hade vänt sig till honom i ett stort bekymmer. Ja, det blev många led, som det så ofta blir när det gäller upphittade katter. Frågan gällde i förlängningen vad ska jag göra när jag får en katt ”på trappan” och vem kan hjälpa mig?

Såhär var det i just detta speciella fall. När damen ifråga skulle ta sin bil för att åka till arbetet låg det en svårt skadad katt vid garageporten. Den hade ett fint halsband, utan telefonnummer, och den var inte öronmärkt. Den spann högljutt och trampade med tassarna och vädjade desperat om hjälp. Katten protesterade inte utan släpade sig in i den pappkartong hon erbjöd och den fick åka med henne till arbetet.

Akut veterinärkontakt upprättades snabbt. Katten befanns vara i uselt skick: smutsig, tovig, utsvulten, trafikskadad på flera ställen och den hade mycket, mycket ont. Veterinären motsatte sig inte avlivning, men bedömde samtidigt att den kunde ”repareras” under förutsättning att någon sedan kunde ta hand om den. Upphittaren tänkte febrilt och ringde några samtal, men fick inget napp. Då kom nästa patient in i väntrummet med sin husse. Hans katt var mycket gammal och njursjuk och skulle nog inte klara sig så länge till. Jovisst, han hade faktiskt funderat på att köpa en ny, så visst kunde han tänka sig att ta hand om denna katt istället.

Katten rakades, syddes ihop på många ställen och kastrerades naturligtvis när han ändå var sövd. Sedan åkte han hem med sin nya husse, som också tog hand om veterinärräkningen. Sökandet efter ursprunglige ägaren pågår.

Det slutade lyckligt – denna gång också. Men hur många katter (och vilda djur) ligger och dör långsamt av svält och skador i buskage och vägkanter?

Och vad gör man som privatperson när man får en katt ”på trappan”? Vem ringer man för att få råd och hjälp?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com