Vems ansvar? Den som övergav katten eller upphittarens eller …

För en tid sedan träffade jag Asta, en pigg dam på 84. Hon bor några kilometer från vårt lantställe. Jag hade inte pratat med henne på säkert tjugo år, vi har bara vinkat åt varandra på avstånd. Mitt egentliga ärende var att fråga om den svartvite jättestore hankatten som ibland kommer och käkar hos oss var hennes. Det var den, tack och lov! Och han verkar inte vilja flytta in – också det tack och lov!

Hon berättade hur hon varit tvungen att ta hand om en honkatt med fyra ungar som kommit till henne för något år sedan. Katten var mycket, mycket mager och tungan hängde en cm ut ur munnen på henne. Hon kunde knappt äta och hade uppenbarligen stora problem med tänderna. Ungarna var dock pigga. Asta anade var katten hörde hemma och ringde för att fråga om han kunde ta sin katt till veterinär. Han svarade att det inte var hans katt; den hade bara kommit, fött sina ungar och det var inte alls hans ansvar. ”Du kan göra va fan du vill med kattajäveln!” hade han svarat.

Med hjälp av en god vän med bil tog hon katten till Det Stora Djursjukhuset dagen därpå. Veterinären sa genast till henne på skarpen att
”Den här katten skulle du ha kommit med för länge sedan!” Asta är en ärlig människa och svarade precis som det var, att det inte var hennes katt och att hon kommit så fort hon kunnat – dagen efter kattens ankomst och fick då till svar
”Om det inte är din katt kan jag inte göra något! Jag måste tala med ägaren.” Jamen, det fanns ju ingen ägare!!! Veterinären insisterade dock och ringde mannen på hans arbetsplats och fick samma besked
”Gör va fan ni vill med kattajävelen!”

Katten sövdes, röntgades, alla tänderna opererades bort, hon kastrerades och fick stanna över natten och hela nästa dag på Det Stora Djursjukhuset. Kostnaden för Asta blev många tusen kronor för en katt som inte var hennes. Den har nu funnit sig väl tillrätta hos henne och är så tacksam.

Varför är det ofta så att enskilda måste ta hand om andras katter? Varför anser många det vara OK att överge sitt sällskapsdjur?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com