Är detta ännu en övergiven katt?

Pratade med grannen Bengt igår, som berättade vad som drabbat en av hans kompisar. Detta hade hänt lördag förmiddag: Kompisen hade varit ute och motionerat sig själv och hunden, modell större, i ett skogsområde nära Eslöv. När de kom tillbaka gick det en katt omkring vid bilen. En katt som ”pratade” högt och mycket, inte var ett dugg rädd för hunden och insisterade på att få åka med. Hunden är väluppfostrad, men verkade måttligt förtjust. När bildörren öppnades hoppade katten in. ”Vad skulle jag göra? Jag kunde ju inte lämna kattstackaren ensam därute i kylan”, tyckte kompisen och lät katten följa med. Väl hemma i köket kastade den sig över hundens matskål och vrålåt. Den var ordentligt hungrig, men inte mager. Därefter hade den inspekterat hemmet under mycket ”pratande” och sedan funnit sig väl tillrätta i en fåtölj – ljudligt spinnande.

Det är ju uppenbarligen en tam och ägd katt. Mycket social. Övergiven? Pga att hon kanske är ”tjock” (=gravid)? Ja, vad gör man när man drabbas av detta?
Först och främst kontrollera eventuell öronmärkning. Om den är läslig, helt eller delvis, så kontakta DjurID http://www.skk.se eller ring 08-7953050
Om katten inte är öronmärkt, så ta den till veterinär för att kontrollera om den är chipmärkt, men tänk då på att chippet kan vandra i kroppen. Det behöver inte sitta kvar i nacken där det en gång sattes in, utan kan finnas nästan var som helst i kroppen.
Om katten varken är öron- eller chipmärkt, så sätt upp lappar på ICA, macken osv, MEN beskriv inte katten alltför noga. Det ska istället den som uppger sig vara ägare göra. Tänk på att det finns kattsamlare där katterna är många och kanske inte har det så bra.

Om det inte går att finna någon ägare och du bestämmer dig för att behålla katten, så ta väl hand om den. Tänk på, att en honkatt kan vara dräktig.  Kastrera snarast möjligt – både hona och hane. Det är ingen investering att ”ta ungar”. Det finns redan 100-tals till salu på Blocket oftast för en spottstyver.

Jag vet ännu inte hur det kommer att gå för denna lilla troligen övergivna kise.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com