WSPCA på Kunskapskanalen

Det blev ett intensivt veckoslut på lantstället. Väl hemkommen till stan kände jag att jag behövde sitta ner och vila en liten stund och snabbt se nyheterna på text-TV. Bara ”döppa röven” som morbror Stig skulle ha uttryckt det. Knäppte därefter lite snabbt över kanalerna och hamnade som så väldigt ofta mitt i ett intressant program på Kunskapskanalen. Varför görs inte mer reklam för denna utmärkta kanal? Nåväl. Programmet hette ”Djuren som blev tyfonens offer” och handlade om WSPCA:s arbete efter den förödande tyfonen som drog fram över Filippinerna. Inte hade jag väl en aning om att veterinärer från hela världen rycker ut och arbetar och informerar i länder som drabbas av naturkatastrofer! Ett imponerande arbete under mycket svåra förhållanden.

Man räddar djur samtidigt som man försöker ändra på djurhållningen, som även där följer gamla traditioner. Suggorna hölls t ex hela livet i järnboxar typ medeltida tortyrredskap och hade naturligtvis ingen chans att rädda sig eller sina kultingar när tyfonen slog till. En grisuppfödare, kvinna naturligtvis, ville prova på grisproduktion i större inhägnad istället. Hon insåg direkt att så här ska ju grisar leva – så länge de lever! Hoppas bara hon kan fortsätta att sprida kunskapen vidare.

En av veterinärerna sa ungefär såhär: ”Djur är lätta att handskas med. 95% av vår arbetstid går åt till att övertyga människor om att ändra inställning till sina husdjur!” Så rätt! Så rätt!

Kunskapskanalen sänder ofta programmen flera gånger vid olika tider. Se det! Det hette alltså ”Djuren som blev tyfonens offer”. Sist i programmet visades också ett genialiskt sätt att förflytta grisar.

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com