Får man göra så?

Såg ett program ur serien Djursjukhuset igår och jag måste säga att jag blev beklämd när jag såg hur en liten hundvalp behandlades. Den hade blivit sparkad av en häst och kunde därefter inte använda sina bakben. Husse misstänkte ryggmärgsskada och bar naturligtvis hunden i famnen. Det var väl helt OK. Den lille satt alldeles stilla och klagade inte över någon smärta.

MEN SEN … väl inne hos veterinären sattes hunden på ett undersökningsbord. Baktassarna vändes för att se reflexerna. De var obefintliga. En sköterska bar hunden till röntgen där den överlämnades till en annan sköterska, ur famn i famn, som sedan vände den minst två gånger för att ge narkos inför röntgen. Husse var inte med här.

Om en människa misstänks ha en ryggmärgsskada är det stillhet som gäller. Ryggen/nacken fixeras stadigt och inte behöver man stå upp för att kolla reflexerna! Den lilla valpen visade sig ha två benfragment i ryggraden varav ett hade trängt in i ryggmärgen. Det kan mycket väl ha hänt under hanteringen på djursjukhuset.

Veterinären verkade vilja testa att operera, men husse tog ett klokt beslut. Själv släpper jag inte mina djur ur sikte vid veterinärbesök. Jag vill vara med hela tiden.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com