Bertil

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Bertil är en stor katt. Riktigt STOR, men det är såhär vi har vant oss vid att se honom – försiktigt kikande in genom den halvöppna köksdörren, alltid beredd på snabb flykt. Rädd för allt och alla. Springande fort, fort med magen och svansen släpande, försökt göra sig så liten och osynlig som möjligt. Så har vi sett honom i två och ett halvt år och trodde väl aldrig att han skulle komma oss närmare än så. Lägst på rangskalan och där är han kvar fortfarande, men nu går han såhär.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

En dag bestämde han sig efter stor vånda för att stanna kvar under kökssoffan när vi gick förbi. Han stannade kvar längre och längre, förutsatt att vi inte tittade åt hans håll. En annan dag lyckades jag hastigt stryka honom över ryggen medan han åt. Sedan gick det snabbt. I söndags morse strök han sig gång på gång mot mina skenben – att han var jättehungrig gjorde naturligtvis sitt till.

Nu är det onsdag kväll och jag har fått lov att klappa honom flera gånger, men minst lika många gånger har han backat bort från mig. Vi har misstänkt att det mesta av hans storlek bestod av päls, och visst är hans päls ca tre cm tjock och står rakt ut, men under allt det finns en stor och muskulös kropp. Bertil är en riktigt ståtlig katt. Var kommer han ifrån? Vet ej. Är han övergiven? Nej, troligtvis inte, då hade han blivit tam fortare. Kommer han från någon av gårdarna i närheten? Kanske.

Visst kan förvildade eller mycket skygga katter bli tama, men det krävs mycket tid och tålamod. Bertil har fått närma sig i sin egen takt. Vi har inte skyndat på, eller trängt oss på, utan bara tagit olika tillfällen i akt utan att skrämma honom. Han har haft sin trygga och varma frigolitlåda med halm på vinden, men naturligtvis fått komma in när det passat honom. Just nu sover han på soffan med ett halvöppet öga på mig.

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com