Jag har hört det igen …

… och denna gång från en person, som jag uppfattat som ovanligt förnuftig, men när det gäller katter så … Hon bor i Malmös innerstad och är vaktmästare i en bostadsrättsförening.

”Om jag hade katt, så skulle den naturligtvis få gå ut på egen hand! Det är bättre att katten får vara ute i frihet och får leva ett naturligt, men kort, liv istället för att vara instängd i lägenhet under ett långt liv!” SKITSNACK!

Jo, i den bästa av världar är det så. MEN en lösspringande katt finner inga naturliga omgivningar i Malmö stad. De dör oftast inte heller snabbt och smärtfritt. De kan bli skadade i trafiken, bli skrämda och springa bort i panik eller bli räddade av någon som inte bryr sig om att kolla öron- eller chipmärkning. Jag känner själv stor tvekan när våra ”landetkatter” får gå fritt. Speciellt sedan grannen längst bort på vår lilla grusväg sagt att ”Det skjuts för lite katter”.

Det kan gå som för katten som trillade över kajkanten i Karlstad (enl SkD 2/12 -14). Trillade i eller kastades i? Katten räddades av länsstyrelsepersonal på väg till lunch. En stege fanns i närheten och den tilltufsade katten klättrade själv upp, sattes i bur för färd till djursjukhus och identifierades. Den hade varit ute på egen hand i elva dagar. God djurhållning? Gäller inte lagen om tillsyn över hund och katt? Jo, över hund, men inte katt. Inte alla bryr sig.

Och så var det kattungen med en kula i nacken i Sjöbo (enl SkD 4/12). Den saknade dessutom ett öga, men hade samtidigt tur. En i personalen på smådjurspraktiken tog hand om den eftersom ägare saknas.

Det finns 1000-tals katter i liknande förtvivlade situationer, men också de som efter lång tvekan valt att flytta in. Som Thomas, Åke, Bertil och Stövelnisse. Troligen övergivna eller bortjagade av aggressiva revirförsvarare. Ska berätta om dem en annan gång.

Istället för onödiga julklappar till dem som redan har allt – skänk några 100-lappar till ex vis KKS katthem på Österlen. De tar hand om överskottskatter från Malmö, gamla och skygga katter ofta med fel färg, som ingen vill ha. Se http://www.kks.nu/katter/malmo/katthem/malmokatthem.html

 

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com