Kanske inte någon lämplig julklapp, men …

Farmageddon the true cost of cheap meat heter en ny bok av Philip Lymbery och Isabel Oakeshott, som kanske blir en likadan uppväckare som Animal Machines av Ruth Harrison och Tyst vår av Rachel Carson på sin tid. Den recenserades i Svensk Veterinärtidning nr 10:2014. Det står bl a:

Länder i snabb utveckling, som t ex Indien och Kina, kräver allt mer kött och många arbetar för att komma in på marknaden. Det gäller att producera så mycket som möjligt så billigt som möjligt – djuren får betala ett högt pris.

80-90 procent av världens köttproduktion bedrivs på storindustriell nivå. Det sydamerikanska köttet på restaurangen kommer sannolikt inte från djur som levt ett fritt och behagligt liv på Pampas gröna slätter. Enligt boken har de troligen inte sett ett enda levande grönt grässtrå!

Produktionen av kött skulle också kunna minskas om vi åt upp alla de djur som slaktas och inte av olika anledningar kastar bort fullt ätbara livsmedel. Enligt boken kasseras nötkött motsvarande 59 miljoner slaktade nötkreatur, 270 miljoner grisar och 11.600 miljoner kycklingar. Hur många miljoner djur äter vi då upp?

Och veterinärerna? De äldre anses i boken som medlöpare – trycket från marknaden är för stort för att stå emot. Visst hopp sätts till de yngre och framför allt kvinnorna, som författaren tycker kämpar mer för djurens väl.

Bokens titel Farmageddon … anspelar på bibliska Harmageddon där den sista striden mellan det goda och det onda utspelas. I engelskt språkbruk är Harmageddon lika med jordens undergång.

Vilka kossor har det då bäst?

I ICA:s Buffé kunde vi för ett tag sedan läsa om hur delikat Kobebiffen är. Man sprider myten om hur kossorna blir så välsmakande eftersom de får dricka öl, lyssna på klassisk musik och får massage. Hmmm?! Enligt http://www.japanexperterna.se/artiklar/kobebiff kommer sig mörheten av att de inte får röra på sig och att fodret är väldigt snålt på A-vitamin.

Ja, vad ska man som konsument tro på? Är det säkrare att bli vegetarian?

Monica Misra
Namn: Monica Misra
Ålder: 60+
Bor: Malmö med lantställe i Mellanskåne.
Bloggar om: Katter och andra djur, djurskydd, djurs rätt och välbefinnande, med mera.
Kontakt:kattbloggen@outlook.com